Ekonomické oživení táhne britský hypoteční trh vzhůru


16. 09. 2014  08:14     TZ     komentáře (0)

Zájem o hypotéky ve Velké Británie neustále roste. Banky v červenci poskytly hypotéky za bezmála 20 miliard liber. Tahounem růstu je financování nákupu nemovitostí. Refinancování je v tuto chvíli v útlumu. Objem refinancovaných hypoték nedosahuje ani 4 mld. liber. 

Ekonomické oživení táhne britský hypoteční trh vzhůru




Britské banky během července poskytnuly hypoteční úvěry v celkovém objemu 19,7 miliardy liber, což v porovnání s předchozím měsícem znamená nárůst o 10 %. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je to však dokonce o 18 % více.

Tahounem růstu měsíční produkce poskytnutých hypoték jsou úvěry na pořízení bydlení. V segmentu lidí pořizujících si jiné bydlení (movers) britská asociace poskytovatelů hypoték (CML) eviduje 19% meziroční nárůst a v případě segmentu prvokupujících (first-time buyers) dokonce 25 % nárůst. Nárůst zaznamenává také segment hypoték na pořízení nemovitosti určené k dalšímu pronájmu. V segmentu buy-to-let britské banky během července poskytly hypotéky v celkovém objemu 2,4 miliardy liber. V porovnání s loňským červencem je to o 26 % více.

"Trh vykazuje v posledních několika měsících stabilní růst v oblasti pořizování bydlení a segmentu buy-to-let hypoték. Za tímto oživením vidíme především celkové zlepšení ekonomických ukazatelů v celé Velké Británii, které umožňují více lidem vstoupit na trh s nemovitostmi,“ komentuje aktuální statistiky Paul Smee, generální ředitel britské asociace poskytovatelů hypoték (Council of Mortgage Lenders – CML).

Zájem o refinancování klesá

Jediným segmentem, který se v posledních měsících propadá, je refinancování dříve poskytnutých hypoték. Celková suma sjednaných hypotečních úvěrů dosáhla v červenci 3,9 miliardy liber, což je o sice o 3 % více než v předchozím měsíci, ale o 5 % méně než v loňském červenci. A v počtu realizovaných obchodů došlo meziročně dokonce k 15procentnímu propadu.

Rostoucí ceny nemovitostí a levné hypotéky

Nárůst poptávky po úvěrech na bydlení souvisí se zlepšením ekonomické situace domácností a neustále rostoucími cenami nemovitostí. Průměrná cena nemovitostí v srpnu mezikvartálně vzrostla o 3 %. V meziročním srovnání ceny povyskočily o 9,7 %. (data Halifax House Price Index).
Klienti zvažující pořízení bydlení chtějí koupit za stávající ceny a poptávku navíc přiživila hrozba direktivního navýšení úrokových sazeb ze strany regulátora, který chtěl touto restrikcí ochladit prudký růst cen a předejít nafukování cenové bubliny. Toto opatření nakonec nezískalo zelenou a úrokové sazby opět klesají. Hypotéky s pětiletou fixací nyní někteří brokeři nabízejí nově se sazbou pod 3 procenta.

Tamní experti vzhledem k vývoji na mezibankovním trhu, kde sazby nyní klesají, očekávají další mírné snižování sazeb hypoték pro koncové zákazníky, ale zároveň varují podceněním stávající situace. S budoucím nárůstem úrokových sazeb poroste i zatížení domácností a podle hrubých odhadů by zhruba ¼ klientů měla při nárůstu sazeb problém se splácením. Ostatně není to nic nového ani na našem trhu a jakožto specialisté na financování bydlení klienty rovněž na toto riziko upozorňujeme.

Další zprávy z oblasti hypoték naleznete ZDE!



Ekonomické oživení táhne britský hypoteční trh vzhůru

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12455503248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více