Ekonomicky a ekologicky:
Sedm tipů, jak šetřit peněženku i planetu


16. 09. 2015  14:14          komentáře (0)

Slabě kapající kohoutek propustí až 50 litrů vody denně. Ještě dráž vyjde protékající záchod. Tam může ztráta vody představovat až 2 000 litrů vody za den. Při průměrné ceně vody 81 korun za kubík to vaši domácnost za pouhý týden přijde na 1 134 korun, měsíčně na 4 536 Kč a ročně na hrozivých 55 000 korun. 

Ekonomicky a ekologicky: Sedm tipů, jak šetřit peněženku i planetu




Lidé si daleko lépe uvědomují hodnotu peněz, pokud si je přepočítají na čas, který musí strávit v práci jejich vyděláváním. Tak například 4 536 korun, o které přijdete kvůli měsíc protékajícímu záchodu, budete při čisté hodinové mzdě 120 korun na hodinu vydělávat asi 38 hodin. To je téměř 5 pracovních dní. Pokud bychom podobně neefektivním způsobem přistupovali i k vaření, vytápění nebo nakupování, naše výplata by stačila jen na kompenzaci našeho neekonomického (a neekologického) počínání. Přitom šetřit se dá na zdánlivých maličkostech, bez ztráty životního komfortu. 

Alena Králíková, manažerka Společenské odpovědnosti ČSOB

 

 1.    Zrušte předplatné

Při třídění pošty se někdy zamyslete nad tím, jestli časopisy, které vám přicházejí do schránky, opravdu čtete. V opačném případě zrušte předplatné. Ušetříte tím místo v kontejneru na papír a zároveň zachráníte pár stromů. Ročné předplatné nadto stojí pár set korun, které se mohou hodit jinde.

 2.    Zbytečně velká lednice se nevyplatí

Úsporná lednice spotřebuje až o 70 % méně energie. Při výběru nové chladničky berte v potaz také její velikost. Na jednu osobu v domácnosti obvykle stačí objem 55 litrů. Ušetříte tím energie a zamezíte zbytečně velkým nákupům jídla do zásoby, které pak nesníte. Právě lednice a další domácí spotřebiče patří mezi věci, které je vhodné zaplatit kreditní kartou. Okamžitou koupí uspoříte daleko víc, než mít doma neekonomický zastaralý spotřebič a čekat, až na nový našetříte. Lednička či jakýkoliv další spotřebič zaplacený kreditkou od ČSOB či Ery je chráněn proti poškození a poničení půl roku od nákupu a navíc klient získá prodlouženou záruku o 1 rok, celkem tedy na tři roky. Pokud byste kromě nákupu spotřebičů chtěli řešit i rekonstrukci kuchyně, pak můžete využít například ČSOB Půjčku na lepší bydlení.

 3.    Jízdou ve stylu brzda-plyn neušetříte

Šetrnou jízdou můžete ušetřit až 5 litrů na sto kilometrů. Pomoci může i pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách. Ještě více ušetříte, pokud si necháte přepočítat povinné ručení. Také zvažte, jestli se vám při stáří vašeho auta vyplatí například pojistka proti odcizení. Kvůli revizi vašich pojistek můžete zajít například do ČSOB.

 4.    Preferujte sprchu

Celá rodina se nemusí vystřídat v jedné vaně, abyste ušetřili vodu. Stačí jen vyměnit vanu za sprchu. Při rychlé sprše spotřebujete asi 70 litrů vody, při koupeli jednou tolik. Denně tak s každou sprchou ušetříte 57 korun. Zdá se to jako malá částka, ročně už ale jde o pořádný balík. Podobně se dá ušetřit při praní. Snížením teploty při praní z 90 na 60 °C můžete uspořit až 25 % energie. Kromě toho tím šetříte i své oblečení, které při praní na vysoké teploty rychleji bledne.

 5.    Netopte si nabíječkou

Málokdo ví, že i volná nabíječka trvale zastrčená v zásuvce potichu spotřebovávají watty. Místo dobíjení je přeměňují na teplo. Oknem tak vyhodíte až desetkrát tolik energie, než kolik je jí potřeba k dobití telefonu. Podobně vás okrádá o elektřinu i stand-by režim u některých spotřebičů.

 6.    Vařte efektivně

Poklička při vaření není na ozdobu. Otevřené hrnce jsou energeticky náročnější až o 300 %. Běžnou chybou většiny lidé při vaření je také časté otevírání dvířek trouby. Přitom teplota při každém nakouknutí klesne o 20 až 40 °C. Raději vyčistěte dvířka trouby a na pokrm se vydržte dívat přes sklo.

 7.    Nakupujte s rozmyslem

Jedno rčení říká, že nikdo není tak bohatý, aby mohl kupovat levné věci. Levné, rovná se v tomto případě nekvalitní. Nákupem levných bot neušetříte, pokud se vám za půl roku odlepí podrážka. Při nákupu potravin se zase řiďte ročním obdobím. Kupovat jahody nebo rajčata v zimě není dobrý nápad – nemají tu pravou chuť a zaplatíte za ně neúměrně vysokou částku. S analýzou vašich příjmů a výdajů vám může pomoci služba Era osobní finance. Automaticky roztřídí vaše výdaje do kategorií a v jednoduchých grafech ukáže, za co utrácíte nejvíc nebo kde vám výdaje nečekaně rostou. Dalším diskutovaným problémem dneška jsou igelitové nákupní tašky. Většina supermarketů už je zpoplatnila. Pokud tak koupíte tašku týdně, ročně oknem vyhodíte klidně i stokorunu. Pokud jezdíte na nákup autem, vozte v kufru raději nějakou skládací přepravku. 

Era je obchodní značka Československé obchodní banky, a.s. 



Ekonomicky a ekologicky: Sedm tipů, jak šetřit peněženku i planetu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15224284976

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více