Ekonomika ČR za první čtvrtletí vzrostla o 2,9 procenta - I. díl


22. 05. 2017  00:53     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Ekonomika za první čtvrtletí roku 2017 zrychlila svůj růst na 2,9 procenta. V posledním čtvrtletí roku 2016 byl meziroční růst pouze 1,9 procenta. Na růstu ekonomiky profitují i tuzemské banky. ČTĚTE DÁLE!

Ekonomika ČR za první čtvrtletí vzrostla o 2,9 procenta - I. díl




Spolu s růstem ekonomiky České republiky se zlepšuje i hospodaření tuzemských bank. Svědčí o tom aktuální výsledky hospodaření tuzemských bank, které prokazují, že se v prvním čtvrtletí roku zisk bank výrazně zvýšil. Vysoký růst totiž zajišťuje příliv tržeb podnikům a firmám a ty i z důvodu nedostatku pracovní síly, zvyšují mzdy. 

Vyšší mzdy zajišťují vyšší příjmy bank

Vyšší mzdy pak přímo ovlivňují nárůst příjmů bank. Lidé s vyššími mzdami více utrácejí, spoří, ale i půjčují. Vyšší příjem totiž umožňuje domácnostem více se zadlužovat zejména na pořizování investice, jako jsou nemovitosti či dražší spotřební zboží. Vyšší příjmy totiž umožňují lidem splácet vyšší částky a tak i větší ochota lidí k zadlužování vede k nárůstu příjmů bank. 

Právě příjmy z úroků jsou aktuálně nejvýraznějším zdrojem pro příjmy bank. Naopak příjmy z poplatků a provizí se každým rokem snižují. 

Zájem lidí o úvěry potvrzuje i nárůst útrat domácností. Za první tři měsíce se spotřebitelské výdaje a tržby maloobchodu zvýšily o téměř pět procent. Lidé tak utráceli nejen ze svých pravidelných příjmů z mezd a výnosů z podnikání, ale čím dál více také z prostředků poskytnutých bankami z úvěrů. I to má a bude mít vliv na další nárůst příjmů bank v České republice.

Banky mohou využít šance. Podniky budou modernizovat

Dalším zdrojem pro růst příjmů bank je větší ochota podniků půjčovat si na investice a modernizaci. Banky mají mimořádnou příležitost podílet se zásadním způsobem na modernizaci tuzemského průmyslu v rámci průmyslu 4.0, tedy robotizaci a modernizaci průmyslu. Banky by tak mohly přicházet s produkty a půjčkami šitými na míru právě na investice do modernizací. Pro podniky mají totiž tyto modernizace spojené s digitalizací a robotizací zásadní význam. Na jedné straně sníží tlak na potřebu velkého množství pracovní síly, které se v současné době už mnoho nedostává, a na druhé straně umožní podnikům výrazně zvýšit produktivitu práce a také mzdy stávajícím zaměstnancům. I díky těmto důsledkům pak mají banky výrazně větší jistotu, že prostředky, poskytnuté na modernizaci podniků, budou řádně spláceny.

K modernizaci bude tlačit podniky i růst kurzu koruny. Bude totiž nutné více modernizovat, snižovat výrobní náklady a právě robotizace bude tím nejlepším prostředkem pro dosažení takového cíle.



Ekonomika ČR za první čtvrtletí vzrostla o 2,9 procenta - I. díl

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15607051104

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více