Ekonomika ČR za první čtvrtletí vzrostla o 2,9 procenta - II. díl


29. 05. 2017  00:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Ekonomika za první čtvrtletí roku 2017 zrychlila svůj růst na 2,9 procenta. V posledním čtvrtletí roku 2016 byl meziroční růst pouze 1,9 procenta. Na růstu ekonomiky profitují i tuzemské banky. ČTĚTE DÁLE!

Ekonomika ČR za první čtvrtletí vzrostla o 2,9 procenta - II. díl




Růst ekonomiky by mohl dosáhnout 3 procenta za celý rok

Růst ekonomiky by dle odhadu ekonomů mohl dosáhnout až tří procent za celý rok. Tím by se Česká republika zařadila opět k zemi EU s nejvyšším růstem ekonomiky. Připomeňme, že na přední příčky v růstu ekonomiky si Česká republika sáhla v roce 2015, kdy se svým růstem ve výši 4,3 procenta obsadil druhé až třetí místo v rámci celé EU. Za Českou republikou pak skončily i její největší konkurenti ze střední Evropy, jako Polsko, Maďarsko nebo Slovensko.

Ačkoliv ekonomika poroste o 3 procenta, mzdy by měly růst ještě více. Tlak na růst mezd by mohl zajistit zvýšení až o pět procent. Takto vysoký růst, pokud b byl dlouhodobý, by konečně umožnil České republice mírně dohánět platy u našich západních sousedů. K tomuto dohánění pak může přispět i zpevňování hodnoty koruny, která zajišťuje bohatnutí domácností a zvyšování hodnoty úspor v eurech.

Inflace snižuje hodnotu mezd a úspor

Na druhou stranu snižuje ekonomický růst a hodnotu nárůstu mezd a úspor inflace, kterou se snažila Česká národní banka zvyšovat po celé minulé tři a půl roku svými intervencemi. Inflace po svém masivním nárůstu na začátku roku, však začala opět klesat k hranici dvou procent. Vývoj inflace tak prokázal, že není závislý na intervenci centrálních bank, ale zejména na vnějších vlivech. Mnohem více totiž inflaci ovlivňuje vývoj cen pohonných hmot, nebo cen dováženého ovoce a zeleniny, nebo masa, než zdražování domácích výrobců a prodejců.

V každém případě inflaci jako prostředek pro růst ekonomiky neuznáváme a její pozitivní vlivy v současné moderní a otevřené ekonomice rozhodně nejsou prokazatelné.

Domácí ekonomika je pro investory stále přitažlivá

Ekonomika České republiky a její budoucí růst je do velké míry stále vysoce ovlivněn nízkou mzdovou základnou. Právě nízké mzdy, které představují čtvrtinu až třetinu mezd u našich západních sousedů, jsou největším magnetem pro zahraniční investory. Česká republika také vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci celé Evropské unie. Aktuální míra nezaměstnanosti je aktuálně nižší než čtyři procenta. Není pochyb o tom, že tato rekordně nízká nezaměstnanost souvisí právě s velmi nízkými mzdami. 

Aktuálně je Česká republika velmi vyhledávaná investory do logistických center, kterých zde v posledních letech vyrostly desítky, v čele s nejznámějším Amazonem. I tyto investice jsou prioritně založeny na nízkých mzdách a možnosti vysoké míry robotizace a mechanizace v budoucnosti. Výhodou nízkých mezd bude Česká republika disponovat ještě mnoho let či desítek let a to i v případě zrychlení růstu mezd, které si všichni přejeme.



Ekonomika ČR za první čtvrtletí vzrostla o 2,9 procenta - II. díl

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více