Ekonomika padá hlouběji, dno stále nenašla


14. 08. 2012  15:02     Michal Kozub (Poplatkozrout.cz)     komentáře (0)

Česká ekonomika v meziročním srovnání pokračuje v pádu. Klesla o 1,2 %. Slabá spotřebitelská poptávka, škrty vlády, vyšší daně. To vše dává dohromady špatný výsledek druhého čtvrtletí.





Záporný výsledek ekonomického růst v druhém čtvrtletí byl zcela předvídatelný. Otázkou zůstávalo jen "o kolik". Podle předběžného odhadu ČSÚ ekonomika klesla za druhé čtvrtletí meziročně o 1,2 % a v porovnání s předchozím čtvrtletím o 0,2 %. Meziročně jde tedy o ještě horší výsledek, než v prvním čtvrtletí.

Důvodů, které stojí za poklesem je celá řada. Jsou to špatné výsledky spotřebitelské poptávky, která táhne ke dnu celou ekonomiku, ale i nižší spotřeba vlády. Fiskální restrikce se v plné míře projevuje hlavně na stavebnictví, které měsíc od měsíce padá. Z tohoto důležitého oboru odchází stále více pracovníků a splatnost faktur se prodlužuje. Přitom vyhlídky, že by přišly nové velké státní zakázky na stavbu dopravní infrastruktury, jsou špatné.

.

Spotřeba domácností je také klesající. Ceny, respektive inflace je stále nad třemi procenty a to nepřidává na chuti nakupovat. Citelně se projevuje hlavně u potravin, a vlivem vysokých cen ropy i na pohonných hmotách. Příští rok by ale inflace měla zůstat stále vyšší než je cíl ČNB, tedy 2 %, vlivem dalšího zvýšení DPH o jeden procentní bod.

Ekonomiku zachraňuje alespoň zahraniční obchod. Česko je země, která je orientovaná na zahraniční export, a proto poptávka po českém zboží v zahraničí pomáhá. Přesto i zbytek ekonomik v Evropě zpomaluje, a to pro české výrobce není dobrá zpráva. Prozatím se dařilo průmyslu, v posledních měsících i odtud ale přichází špatné zprávy o poklesu zakázek a produkce, a proto ani on už nepomohl celkovému výsledku ekonomiky.



Ekonomika padá hlouběji, dno stále nenašla

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16505110576

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více