Ekonomové Michl a Kohout založili fond, který řídí robot


28. 06. 2016  15:59          komentáře (1)

Ekonomové Pavel Kohout a Aleš Michl se spojili s investiční skupinou Amista a založili fond s algoritmem Quant, který poprvé v Česku řídí robot. Chtějí získat od investorů minimálně miliardu korun. Fond s názvem Quant dostal licenci od České národní banky a dnes byl zapsán do obchodního rejstříku, řekl ČTK Michl.

Ekonomové Michl a Kohout založili fond, který řídí robot




Strategie fondu je zaměřena na nejstabilnější region současnosti, americký finanční trh. "Spojené státy netrpí problémy, jako jsou brexit nebo záporné úrokové sazby," tvrdí oba ekonomové.

To, že v ČR jde o první takový fond určený pro vstup investorů, potvrdil bývalý ředitel Asociace pro kapitálový trh Martin Hanzlík. "Jsou sice známy aktivity skupiny RSJ, ale neregistroval jsem že by bylo možno do nich investovat," řekl ČTK. Ani současná ředitelka asociace Jana Brodani zatím informace o čistě robotickém fondu nemá.

Quantitative fund je termín pro fondy řízené matematickým algoritmem. Algoritmus signalizuje, zda je investice atraktivní, nebo není, a netrpí chybami lidského faktoru. "Quant je schopný porážet portfolio manažery, nikoli však hrubou výpočetní sílu, nýbrž odolností vůči stresu a emocionálnímu vypětí. Portfolio manažer není imunní vůči politickým událostem a ekonomickým zvratům se značným emocionálním nábojem, algoritmus ovšem ano," vysvětlil Michl.

Také Hanzlík míní, že fond může být zvláště v dnešní době extrémně rozkolísaných trhů velmi úspěšný, protože diky rychlým nepredikovatelným změnám selhávají portfolio manažerům jejich klasické metody fundamentální či technické analýzy a odstranění prvku psychologie lidského faktoru může být zásadní.

Nákladovost pro klienty bude kolem jednoho procenta ročně. Quant má flexibilní strategii, bode investovat do amerických akcií či do dluhopisů. O rozložení rozhodne algoritmus. Řídící algoritmus robota je založen na porovnání množství peněz v oběhu v USA s cenami akcií v USA. Na bázi tohoto výpočtu a s přihlédnutím k potvrzujícím makroekonomickým indikátorům algoritmus rozhodne o rozložení portfolia mezi americké akcie a dluhopisy.

Podle výsledků zpětných testů je algoritmus schopen řídit fond s výnosem přes pět procent ročně, ovšem s poloviční rozkolísaností, než jakou mají srovnatelné akciové fondy. Dlouhodobým cílem je dosažení kladné výkonnosti při jakémkoli vývoji trhů.

Fond je otevřený, lze tedy do něj každý měsíc vstoupit a vystoupit z něj. Fond jako jeden z prvních využije nově snížené minimální investice do fondu kvalifikovaných investorů, která činí milion korun na jednoho investora. Bude platit daně v Česku, je zajištěn v korunách, jeho bankou bude Česká spořitelna a auditorem KPMG.



Ekonomové Michl a Kohout založili fond, který řídí robot

Podílové fondy
Tak jsem sem naběhl z homepage, že když chci informace o investování, tak se pod odkazem dozvím něco...
Diskutovat (1)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

44436810896

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782