Elektronická evidence tržeb - EET nemá být pro malé. Říká ODS


12. 05. 2016  00:11     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB - EET: Opozice už po schválení zákona o elektronické evidenci tržeb přišla s návrhem, který má za cíl omezit množství poplatkníků, kteří budou povinnostmi elektronické evidence tržeb vázáni. Ze systému by tak měli vypadnout živnostníci, kteří nejsou plátci DPH. ČTĚTE DÁLE!

Elektronická evidence tržeb - EET nemá být pro malé. Říká ODS




Pokud jste podnikateli a vyděláváte si méně přibližně méně než 85 tisíc korun měsíčně, neměli by jste mít povinnost vystavovat účtenky v rámci systému elektronické evidence tržeb EET. Alespoň to chce změnou zákona prosadit opoziční ODS a TOP 09. K těmto stranám se údajně připojí i někteří koaliční poslanci. Navrhovatelé změnu již schváleného zákona odůvodňují snahou o snížení administrativního zatížení malých podnikatelů a živnostníků. Pro tyto podnikatele, mezi které patří prodejci zboží na trhu, řemeslníci a další manuální činnosti je neustálé vyřizování tisku účtenek a odesílání každé platby do databáze finančního úřadu velmi zatěžující.

Ačkoliv se může zdát návrh jako rozumný, ve skutečnosti nabourává celkový komplex celého opatření, které má vést nejen k vyššímu výběru daní, ale také k rovným podmínkám na trhu, kdy každý platí daně ve výši dle svých skutečných a reálných příjmů. Nikoliv pouze podle toho, co uzná poplatní za vhodné. 

Vyjmutím drtivé většiny povinných osob, tedy podnikatelů s tržbami do milionu korun ročně, by celý systém ztratil smysl. Jednak by začalo docházet u mnohých podnikatelů k umělému snižování tržeb, nebo jejich dělení například na další členy rodiny tak, aby podnikatel nemusel spadat pod povinnosti elektronické evidence tržeb, dále by docházelo k masovému vyhýbání se zařazení do systému elektronické evidence tržeb. Návrh takto zásadní výjimky tak snižuje celkovou efektivitu systému, který by v takovém případě ztratil význam. 

Připomeňme, že právě opoziční strany až do lednového schválení zákona o elektronické evidenci tržeb obstrukcemi blokovaly schválení zákona i přes jasnou a deklarovanou většinu k jeho schválení. Novou iniciativu na výjimku pro drtivou většinu poplatníků tak nelze brát zcela vážně jako postup ke zlepšení systému a zvýšení jeho efektivity, ale naopak k jeho nabourání. 



Elektronická evidence tržeb - EET nemá být pro malé. Říká ODS

Diskutovat (0)