Embosované platební karty v zahraničí oceníte


27. 07. 2010  01:58     BP.com     komentáře (0)

Používání platebních karet v zahraničí přestává být něčím výjimečným. Jak jsme informovali, stále více Čechů se spoléhá na bezhotovostní platební styk. Ne vždy však u obchodníka naleznete platební terminál – pak oceníte výhody embosované platební karty.





Co je to embosovaná karta?

Embosovaná platební karta se od elektronické platební karty liší tím, že má veškeré údaje plasticky vyraženy tzv. reliéfním písmem. U obchodníků, kteří nemají platební terminály, jsou k platbám použitelné skrze imprintery (žehličky) – obchodník vloží kartu do žehličky a mechanickým pohybem otiskne údaje z karty na účet, který podepíšete. Pokud vás prodejce požádá o strpení, nebojte se – nemusí vás hned podezírat z podvodu. Každý obchod bez terminálu má nastaven tak zvaný floor limit, což je výše obratu, kterou může skrze platební kartu přijmout bez telefonického ověření. Ačkoliv u nás není tento proces platby příliš častý, v některých zahraničních destinacích jde o běžný úkaz. Embosovanými platebními kartami lze platit na více obchodních místech, což je vyváženo vyšší cenou za vydání než u elektronické karty. Ale praxe bank potvrzuje, že zájem o tyto karty roste.  

ČSOB: Vysokoškolské preference embosovaných karet

Podle interního výzkumu Československé obchodní banky se vystavení embosované platební karty k účtu umístilo u klientů – vysokoškolských studentů na třetím místě (za vedením zdarma a bezplatnými výběry v bankomatu), tedy například před elektronických bankovnictvím nebo bezplatnými příchozími platbami. Podle ČSOB je to tím, že embosovaná karta dává možnost platit všude během zahraničních brigád či prázdninových studentských cest, při kterých je manipulace s hotovostí riziková.  „Vedení studentského účtu a výběry z bankomatů zdarma je u většiny bank podobně jako u nás považováno za samozřejmost. Co ale studenti na cestách v zahraničí oceňují, je embosovaná platební karta. S tou mohou nejen nakupovat přes internet, ale nezaskočí je ani v mnoha zemích stále velmi rozšířená tzv. „žehlička“ – starší typ platebního terminálu akceptující pouze embosované karty,“ řekl Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB. To v tiskové zprávě banky potvrzuje i studentka UK v Praze Aneta Hoffmannová: „Měla jsem s kartou potíže během brigády v Itálii. Bydleli jsme ve vesnici, kde nebyl bankomat a jediný tamní obchod přijímal pouze embosované platební karty. Museli jsme proto každý týden na kole dojíždět k 15 kilometrů vzdálenému bankomatu.“     NEPŘEHLÉDNĚTE NA BP.com:   ü Sekce vzdělávání – vše o kartách: https://www.bankovnipoplatky.com/vse-o-kreditni-karte-8914.html   ü Jak platit v zahraničí? https://www.bankovnipoplatky.com/serial-dovolena--3-dil-platit-kartou-na-dovolene-proc-ne-11730.html   ü Bezpečná manipulace s kartou v zahraničí: https://www.bankovnipoplatky.com/serial-dovolena--5-dil-desatero-bezpecne-manipulace-s-platebni-kartou-v-zahranici-11750.html


Embosované platební karty v zahraničí oceníte

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15131870080

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více