Embosované platební karty v zahraničí oceníte


13. 02. 2012  13:03     bp     komentáře (0)

Používání platebních karet v zahraničí přestává být něčím výjimečným. Jak jsme informovali, stále více Čechů se spoléhá na bezhotovostní platební styk. Ne vždy však u obchodníka naleznete platební terminál – pak oceníte výhody embosované platební karty. Víte, co to znamená?





Co je to embosovaná karta?

Embosovaná platební karta se od elektronické platební karty liší tím, že má veškeré údaje plasticky vyraženy tzv. reliéfním písmem. U obchodníků, kteří nemají platební terminály, jsou k platbám použitelné skrze imprintery (žehličky) – obchodník vloží kartu do žehličky a mechanickým pohybem otiskne údaje z karty na účet, který podepíšete. Pokud vás prodejce požádá o strpení, nebojte se – nemusí vás hned podezírat z podvodu. Každý obchod bez terminálu má nastaven tak zvaný floor limit, což je výše obratu, kterou může skrze platební kartu přijmout bez telefonického ověření. Ačkoliv u nás není tento proces platby příliš častý, v některých zahraničních destinacích jde o běžný úkaz. Embosovanými platebními kartami lze platit na více obchodních místech, což je vyváženo vyšší cenou za vydání než u elektronické karty. Ale praxe bank potvrzuje, že zájem o tyto karty roste. . . Právě to je první nevýhodou této karty – vyšší cena. Každý banka obvykle nabízí dva druhy platebních karet: elektronické a embosované. Cena embosované platební karty bývá většinou bohužel vyšší, stejně jako přidruřené služby (např. pojištění). S tím souvisí i fakt, že většina bank dává svým klientů k účtu automaticky kartu elektronickou a za „ embosku“ si musíte připlatit. Riziko v sobě skýtá i ona zmiňovaná výhoda... Díky tomu, že se s embosovanou kartou nemanipuluje pouze elektronicky, ale také manuálně, hrozí větší nebezpečí zneužití, a to i po zablokování karty. Po zablokování musí totiž banka kartu přidat na takzvaný stoplist a ten rozeslat jednotlivým obchodníkům. To může trvat několik dní, během kterých může teoreticky zloděj vaši kartu vesele používat, protože i deaktivovaná karta má stále reliéfní písmo.  


Embosované platební karty v zahraničí oceníte

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15520727216

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více