Era radí:
S čím počítat při výběru zimní dovolené


20. 11. 2012  22:06     tz     komentáře (0)

Na horách pozvolna padá první sníh a řada z nás přemýšlí, kam se letos vydat na zimní dovolenou. Každý plánovaný výlet by měl začít pečlivou přípravou. Proto finanční značka Era provedla na toto téma průzkum, který představí, jak se Češi na plánované zimní volno připravují a kolik za něj chtějí utratit. K tomu vám přinášíme následující patero rad, aby vás silný vítr překvapil jen na hřebenech hor a ne v peněžence.





1. Výběr zimní dovolené

Zhruba třetina Čechů je zvyklá si v zimě zaplatit několik dní pobytu na horách, v lázních nebo u moře.Vyplývá to z nedávného průzkumu Ery.U všech typů dovolených platí - klasickým návštěvám cestovních kanceláří pomalu odzvonilo. Většina lidí si totiž svou zimní dovolenou zařizuje sama přes internet. Výhodou je nejen bezpečné placení zájezdu online přes elektronické bankovnictví nebo kartou díky technologii 3D Secure, ale také pohodlí, rychlost a možnost srovnání hned několika nabídek ubytování a služeb ve vybrané oblasti,“ říká výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil. Pokud se také rozhodnete pro objednání zájezdu online, pak si dejte pozor, aby cena zájezdu byla konečná. Poslední místa v zájezdu bývají i v nabídkách last minute, kde můžete sehnat dovolenou s poměrně výraznou slevou.  

Rada navíc:Při cestování s cestovní kanceláří sice můžete využít komfortu zajištěné dopravy a předem zakoupených skipasů, ale musíte počítat s tím, že za ubytování zaplatíte zhruba o 30 % víc. 

 
2.Lyžařské areály  

Pokud se rozhodujete, zda pojedete na dovolenou v Čechách, nebo se vydáte do ciziny, zvažte nejprve svoji aktuální finanční situaci a také to, zda do hor chcete jezdit častěji a za míň peněz, nebo raději zvolíte jednorázovou několikadenní dovolenou. Lyžařské areály v zahraničí sice nabízejí delší trasy pro sjezdové lyžování a stabilní množství sněhu, ale cena skipasů bývá mnohdy dvojnásobná (celý den Harrachov – 590 korun, Zillertal Skiarena – 44,5 Eur v přepočtu zhruba 1 125 korun). Za vyšší náklady v rámci cestování za hranice navyšuje také doprava a ubytování. Do zahraničí letos plánuje vyjet zhruba každý desátý Čech. Pokud se rozhodnete pro tuzemská zimní horská střediska, neprohloupíte. Díky umělému zasněžování                    a zvyšující se kvalitě služeb nabízejí ideální lyžařské podmínky. Mezi nejpopulárnější patří Krkonoše, které se snaží po vzoru zahraničních středisek propojovat jednotlivé areály. „Příkladem může být spojení Skiareálu Pec pod Sněžkou se sousedními sjezdovkami na Černé Hoře, v Černém Dole a Velké Úpě. To je celkem 33 kilometrů sjezdovek, 6 lanovek a 30 vleků, na kterých můžete lyžovat bez omezení na jeden Skipas,“ říká Jiří Bis, tajemník Komise pro strategii horských středisek ČSTV.

Rada navíc:Pokud netrváte na hotelovém komfortu a vystačíte si se skromnějším ubytováním, poohlédněte se po horských chatách nebo boudách, kam můžete za drobný příplatek vzít i svého psa. A pokud nemáte peníze nazbyt, pak se poptejte přátel, zda neznají někoho, kdo by vám nabídl přenocování ve „svém“. 

 
3.Příprava vybavení

Dovolená na horách ale kromě nutné platby za dopravu, ubytování a případnou permanentku na sjezdovku představuje i zvýšenou investici do sportovního vybavení. Proto je třeba, abyste s těmito výdaji dopředu počítali. Je lepší výbavu na hory koupit, nebo si ji půjčit? Polovina Čechů má jasno – půjčit v místě bydliště. Přímo v blízkosti lyžařského areálu využívá půjčovnu už jen pětina dotazovaných.U malých dětí je to pochopitelné, protože rychle odrostou původnímu lyžařskému vybavení a téměř každou novou sezónu je třeba vše vyměnit. Kupovat pokaždé věci nové může být pro rodiče finančně náročné,“ vysvětluje Aleš Pospíšil. Zhruba polovina respondentů přesto svým dětem novou výbavu pravidelně kupuje nebo dostává                 od známých s odrostlejšími dětmi. Neměli byste zapomínat ani na ochrannou helmu při lyžování, která se pomalu stává nezbytnou součástí každého zodpovědného lyžaře, v některých místem je už její nošení povinné. Koupě zimního oblečení se nejvíc vyplatí při sezónních výprodejích, kde se slevy mohou vyšplhat až na 50 – 60 %.

Rada navíc: Na kvalitním nepromokavém oblečení se šetřit nevyplatí. Oblečte se tak, abyste na sobě měli několik druhů materiálů a vrstev, které můžete postupně odkládat a znovu oblékat. Pokud máte v úmyslu pohybovat se i ve volném terénu, pak určitě nezapomeňte na nouzové vybavení (lavinový vyhledávací přístroj, lopatu a sondu). 

 
4.Útrata na dovolené

Pro 20 % Čechů nepředstavuje pobyt na horách tak vysoký výdaj, aby ho museli plánovat dopředu. Většina si svou zimní dovolenou zaplatí z vlastních úspor a jen 3 % z nich si na ni půjčují od banky.              Za horský pobyt v penzionu nebo hotelu pro dvoučlennou rodinu lidé nejčastěji utrácí do 10 tisíc korun. Za jeden den rodina v průměru za jídlo a skipasy utratí 1 413 korun.Ukázalo se, že na horách stále převládá platba v hotovosti. Důvod je jasný – nedostatečná síť platebních terminálů. Nákup skipasů v zimním středisku sice není problém zaplatit kartou, ale koupit si párek v rohlíku v malém stánku přímo u sjezdovky           a použít k jeho platbě kartu, je ještě ojedinělé. To se ale výhledově s příchodem bezkontaktních karet postupně změní,“ doplňuje Aleš Pospíšil. Pokud sjezdovému lyžování příliš neholdujete, nebo chcete na horách vyzkoušet  i jiné druhy sportů např. běžky, sáně, bruslení, skialpinismus nebo turistiku, pak je pro vás výhodnější koupě bodové permanentky. Za každou jízdu zaplatíte zvlášť a je jen na vás, kdy ji projezdíte. Pro aktivní lyžaře je nejvýhodnější týdenní skipas. Musíte však dobře zvážit, zda budete mít po celou dobu pobytu možnost permanentku využít.

Rada navíc:Podívejte se na webové stránky skiareálů, které kromě lyžování nabízejí celou řadu tipů                 na zajímavé aktivity i mimo sjezdovky nebo bílé stopy.  

 
5.Pojištění je nezbytností

Pokud se chystáte vydat na hory, pak byste se měli připojistit proti úrazu. Tuto možnost v současnosti využívá méně než polovina lyžařů. Přitom právě toto pojištění vám zajistí finanční náhradu za trvalé následky nebo dobu léčení úrazu. „Ideální pojistka pro lyžování zahrnuje především pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti za způsobené škody. Při výjezdu do zahraničí lidé bohužel spoléhají většinou jen           na evropskou kartičku pojištěnce, která však nezahrnuje úhradu veškerých nákladů,“ upozorňuje Aleš Pospíšil. Částka za spoluúčast se v každé zemi liší. Bližší informace naleznete na webových stránkách Centra mezinárodních úhrad www.cmu.cz. Pokud se řadíte mezi běžné lyžaře, pak je pro vás vhodné bezplatné cestovní pojištění nabízené ke kreditním kartám. Dopředu si ale zjistěte, na jakou pojistnou částku se vztahuje. Často totiž bývá lepší uzavřít za poplatek roční pojištění. Pokud se však do zahraničí vydáte jen 1 – 2x do roka, bude pro vás výhodnější uzavřít pojistnou smlouvu na daný termín přímo u pojišťovny.

Rada navíc: Porovnat cenu cestovního pojištění si můžete například na www.top-pojisteni.cz



Era radí: S čím počítat při výběru zimní dovolené

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16256786640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více