Erik doplatil na svou lásku k dětem. Hrozí mu vězení


26. 11. 2015  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - KAZUISTIKA: Erik má ve svých 32 letech dvě děti. Ačkoliv s nimi nežije a bere si je pouze na dva víkendy v měsíci, tak je miluje nade vše. Přesto mu nyní hrozí v souvislosti s dětmi vězení. Jak se vše přihodilo? ČTĚTE DÁLE!

Erik doplatil na svou lásku k dětem. Hrozí mu vězení




Erik má se svou bývalou manželkou dvě děti. Kristýnku, které je pět let a Matěje, kterému jsou tři roky. Pro Erika, který zůstal po rozvodu, na rozdíl od své bývalé manželky sám, jsou děti smyslem života. Myslí na ně skutečně pořád a stále přemýšlí, čím by jim udělal radost, co by je mohl naučit, co by mohli poznat, a na rozdíl od, spíše pasivní, matky, se děti snaží aktivizovak ke sportu, poznávání nových věcí, vzdělávání a zájmy.

Při rozvodu manželství měl Erik velmi dobrou manažerskou práci s platem 54 tisíc korun. Mohl si tak dovolit, a udělal to velmi rád, nabídnout manželce výživné na obě děti 15 tisíc korun. Výživné to bylo vskutku nadstandardní a je zřejmé, že zcela převyšovalo potřeby dětí. Sama matka jednou odhadla při neformálním rozhovoru, že na děti vydá v průměru tak 8 tisíc korun měsíčně. A to už se mají děti luxusně a mají více než by doopravdy potřebovaly. A co se děje se zbylými 7 tisíci? Matka je může libovolně použít třeba i na svou vlastní kosmetiku, nebo vlastní volnočasové aktivity.

Jak se říká, štěstí netrvá věčně. Erikův zaměstnavatel přemístil firmu do levnější země a Erik zůstal půl roku bez prostředků. Samozřejmě věřil, že svůj problém brzy překoná a také si rychle najde práci. Bohužel to nešlo tak rychle, jak předpokládal. Výživné platil matce ze svých úspor a na poslední výživné si dokonce půjčil. Pak se poštěstilo najít novou práci. Ale plat? Pouze 23 tisíc korun hrubého. Se svým čistým platem pak hradil milý Erik 15 tisíc korun výživného a na zaplacení nájmu, jídlo a náklady na dojíždění do práce, mu zbylo pouhých 6 tisíc korun. Po zaplacení nájemného a nákladů na bydlení v jeho malém bytě mu zůstalo směšných 500 korun na měsíc. Erik to vydržel ještě dalších šest měsíců, ale pak musel věc řešit. Erik bohužel řešil věc nešťastným způsobem. Snížil výživné, které hradil matce na 7 tisíc korun. To mu umožnilo alespoň nějak přežít a koupit si v práci normální, teplý obět.

Po pěti měsících však přišla Erikovi předvolánka k výslechu na policii. Erik se dozvěděl, že je obviněn z trestného činu zanedbání povinné výživy ke svým dětem. Erikovi nic nepomohlo jeho vysvětlení, že se snažil, a také platil dětem stanovené výživné až do úplného pádu ke dnu, kdy mu už nic jiného nezbylo a musel výživné omezit. Logika věci byla jasná. Erik porušil svou povinnost řádně hradit stanovené výživné. A to i přesto, že výživné, které aktuálně platil dětem i dle dřívějších vyjádření matky, bohatě postačovalo. Matka samozřejmě nelenila a podala na otce návrh na exekuci. 

Chybou Erika bylo, že se neporadil s někým, kdo se v těchto věcech vyzná. Správným postupem mělo být, že Erik už v době, kdy ztratil práci, požádá soud o snížení takto vysokého výživného. To samozřejmě nějakou dobu trvá a do rozsudku tak může zbývat i několik měsíců. Soud by pak konstatoval, že Erik platí, vzhledem ke svým příjmům, vysoké výživné a to by mohl snížit. Vzhledem k poklesu příjmu, který Erik zaznamenal a který nijak nezavinil, by bylo na místě skuteně snížení výživného dokonce na méně než 7 tisíc korun. 

Erik bohužel doplatil na svou lásku k dětem, kdy se snažil za každou cenu udržet původně stanovené výživné a to i v době, kdy na to ani neměl. Dobré úmysly bohužel někdy zavedou i dobré a hodné lidi do pekla. Erik tak nyní čelí trestnímu stíhání a snaží se sehnat prostředky na dlužné výživné. Přejeme mu co nejvíce štěstí při řešení jeho životního problému.

DALŠÍ PŘÍBĚHY ČTENÁŘŮ V NESNÁZÍCH NAJDETE V NAŠÍ SEKCI KAZUISTIKA ZDE!



Erik doplatil na svou lásku k dětem. Hrozí mu vězení

Diskutovat (0)