EU nám zvýší poplatky za bankovní výpisy


09. 10. 2009  06:27     Petr Mach     komentáře (1)

Stovky tisíc klientů českých bank dostávají v těchto dnech dopis, v nichž jim banka sděluje, že bez ohledu na to, že si s ní domluvili zasílání papírových výpisů jednou ročně, jim nově bude výpisy posílat opět měsíčně – a účtovat za to příslušné poplatky.





Např. Komerční banka svým klientům píše: „Komerční banka...automaticky od 1.11.2009 převede všechny výpisy s delší frekvencí než jeden měsíc na výpisy měsíční. Pokud v současné době za předávání výpisu s frekvencí delší než měsíční platíte poplatek dle Sazebníku, tento poplatek bude změněn na poplatek odpovídající měsíční frekvenci. To samé také v případě, pokud jsou Vám výpisy zasílány poštou pololetně nebo ročně (tento způsob je nyní zadarmo).“ Zaslání výpisu stojí přes deset korun, takže náklady na tuto regulaci mohou dosáhnout sta milionů korun. Z našich kapes.

Může za to směrnice EU

Za tyto nové poplatky a papírování však nyní nemůžeme nadávat bankám, ale Evropské unii. Parlament kvapně schválil zákon 284/2009 o platebním styku. V něm na základě Směrnice EU č. 64/2007 o platebních službách nařizuje měsíční výpisy. I když některé banky dobrovolně nabídnou výpisy "zdarma", nebo i když některé členské státy využijí možnosti směrnice a nařídí bankám zasílat výpisy "zdarma", ty stamiliony to bude stát beztak. Banky zvýší poplatky za vedení konta nebo sníží úročení. Oběd zdarma neexistuje!!! Zákon byl přitom schválen – jak se stále častěji děje v postdemokratické éře – bez řádného projednání, bez diskuse. Kvapně v prvním čtení bez diskuse proto, aby se to stihlo do 1.11.2009, a EU nevyměřila České republice sankce. Donedávna jsme žili bez zákona o platebním styku. Nyní potřebujeme zákon o 50 stranách a 8 směrnic a nařízení EU, která definují, že „platební transakcí je vložení peněžních prostředků na platební účet, výběr peněžních prostředků z platebního účtu nebo převod peněžních prostředků“ Prý to nyní musí být jednotně definováno ve všech 27 členských zemích EU. Cílem je samozřejmě pouze regulovat a kontrolovat. Včera zákaz žárovek, dnes povinné měsíční výpisy. Vše pro naše blaho. Podle zastánců Lisabonské smlouvy je EU dnes málo efektivní a je potřeba zmenšit váhu hlasu ČR a odstranit ve zbylých oblastech právo veta, aby podobných opatření pro blaho českých spotřebitelů mohlo být mnohem více.   Autor je předsedou Strany svobodných občanů   K tématu najdete také článek: https://www.bankovnipoplatky.com/zruseni-poplatku-za-vypis-neni-pro-klienty-to-nejdulezitejsi-8660.html


EU nám zvýší poplatky za bankovní výpisy

Není pravda
Nikdo nikomu nepřikazuje, posílat výpisy papírově a navíc jeden z těchto informačních kanálů (pro př...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16451837328

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více