Eurozóna na správné cestě, úspěch ale není zaručen


13. 10. 2011  13:20     Jan Bureš (Era Poštovní spořitelna)     komentáře (0)

V posledních několika dnech z trhů až překvapivě rychle spadla nervozita a akcie další den v řadě zaznamenaly slušné zisky, zatímco bezpečný dolar ztrácel. Plán kancléřky Merkelové a presidenta Sarkozyho postavit se k řeckému problému úplně nově vyvolává na trzích naděje (k finální dohodě by mělo dojít do summitu 23.10.). Trhy pozitivně vnímají především změnu kurzu - Řecku už by se nemělo pomáhat s valením dluhu před sebou, ale mělo by přijít výraznější osekání dluhové koule a do-kapitalizace bank. Dohoda však zdaleka není na světě a ďábel bude jako vždy skrytý v detailech.





První problém spočívá v tom, o kolik vlastně dluh osekat. Agentura Reuters včera uvedla, že se reálně uvažuje o seškrtání dluhu o 30-50 %. Osekání dluhu o méně než 50 % přitom může být trhy v tuto chvíli vnímáno jako nedostatečné. Na druhé straně dobrovolná dohoda s bankami a pojišťovnami na osekání dluhu o více jak 30 % může být hodně složitá. To platí zvlášť ve chvíli, kdy se budou evropští politici snažit řadu bank dotlačit k re-kapitalizaci. Kooperativní atmosféra mezi bankami a politiky může nakonec rychle vychladnout. .
Jak ostatně ukazuje včerejší odmítavá reakce bankéřů na plán šéfa komise Barrosa, nařídit bankám dočasně vyšší vybavenost kapitálem a zakázat výplaty dividend a bonusů. Pro většinu evropských bank je v tuto chvíli velice nevýhodné (ne-li) nemožné shánět kapitál na trhu a spadnout do područí státu se jim podle Financial Times také nechce. Pokud si Evropa nebude počínat opatrně, může tak donutit banky k posílení kapitálové přiměřenosti skrze rychlý prodej aktiv, což by rozhodně nebyla nejšťastnější cesta. Není také vůbec jasné, podle jakého klíče se bude určovat, že banka dostane pomoc z národních zdrojů nebo ze společných evropských (pravděpodobně EFSF). Poslední problém vězí v samotném Řecku, po kterém se výměnou za nový plán budou požadovat nové škrty. Na 19.10. je naplánována další generální stávka.  

 .

Eurozóna se tedy konečně vydává správným směrem (příprava výraznější restrukturalizace Řecka a do-kapitalizace bank), jestli na své cestě uspěje není ale v tuto chvíli vůbec jisté. Zisky akcií z posledních dní se mohou v případě zklamání příští týden rychle vypařit.



Eurozóna na správné cestě, úspěch ale není zaručen

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15415960560

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více