Evropská komise:
Studenti chtějí úvěr nejčastěji na auto a na studium


08. 03. 2016  13:09          komentáře (0)

Spotřebitelské úvěry chtějí i studenti, jen 11 % z nich ale dobře zná svá práva 

Evropská komise: Studenti chtějí úvěr nejčastěji na auto a na studium




Téměř 40 % českých studentů nemá dostatečné povědomí o právech spojených se spotřebitelskými úvěry. Přitom o uzavření úvěrové smlouvy v příštích dvou letech uvažuje 29 % dotazovaných studentů. Vyplynulo to z průzkumu, který pro Evropskou komisi zpracovala agentura TNS. 

S obdobím studia se pojí celá řada mimořádných výdajů a velká část studentů nemá dostatečný a pravidelný příjem, ze kterého by bylo možné si na tyto výdaje našetřit. Řada z nich proto stále častěji sahá po spotřebitelském úvěru, více než pětina mladých lidí mezi 18 a 22 lety již nějakou úvěrovou smlouvu podepsala a 29 % dotazovaných studentů o ní během následujících dvou let uvažuje. 

Když přijde na konkrétní produkt, který chtějí studenti svým úvěrem financovat, nejčastější odpovědí bylo pořízení automobilu (30 %) a financování studia (30 %). 

Výzkum zároveň zjišťoval, jak jsou na tom studenti se znalostí základních práv v oblasti spotřebitelských úvěrů. Velmi dobře je zná jen 11 % dotazovaných. Kampaň Evropské komise si klade za cíl seznámit mladé lidi s jejich základními právy v oblasti spotřebitelských úvěrů, jmenovitě s právem odstoupit od smlouvy do 14 kalendářních dnů od podpisu, právem na jednoznačné informace ve standardizovaném formátu a právem na předčasné splacení spotřebitelského úvěru. Poté, co měli studenti možnost se s konkrétními právy seznámit, celá třetina uvedla, že o nich dříve nevěděla. 

„Přestože spotřebitelské úvěry jsou již dnes celkem běžnou záležitostí, znalost jejich principů i práv, která mají spotřebitele chránit, je stále dost nízká. Setkáváme se dokonce s tím, že základní informovanost chybí i studentům ekonomických oborů,“ komentuje situaci Miloš Lokajíček, předseda Unie studentů VŠE. 

Co se týče výběru spotřebitelského úvěru, nejdůležitějšími ukazateli jsou pro studenty výše úrokové míry (56 %) a RPSN (44 %). Informace ke spotřebitelskému úvěru shánějí studenti nejčastěji přímo v bankách (47 %) nebo na webových srovnávačích (47 %), každý třetí se s žádostí o radu obrátí na rodinu nebo přátele.



Evropská komise: Studenti chtějí úvěr nejčastěji na auto a na studium

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16149020624

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více