Evropská komise začala energicky řešit dvojí kvalitu potravin v EU


29. 09. 2017  00:47     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Komisařka komise pro spravedlnost a spotřebitelská práva Věra Jourová představila plán Evropské komise pro boj s dvojí kvalitou potravin. Základem budou kontroly.

Evropská komise začala energicky řešit dvojí kvalitu potravin v EU




Kontroly a rozbory produktů, které jsou dodávány na trh zejména východoevropských zemí, jsou hlavním nástrojem Evropské komise pro potlačování dvojí kvality potravin a jiných produktů v EU. Plán Evropské komise pro boj s dvojí kvalitou potravin a dalších produktů představila Česká eurokomisařka Věra Jourová.

Komise tak vyčlení finanční prostředky, které budou primárně určeny na realizaci kontrol a rozborů složení produktů, které budou vykazovat jiné složení v různých zemí EU. Kontroly a řešení problému s dvojí kvalitou potravin bude realizováno na základě dnes platné legislativy. Evropská komise tak neplánuje měnit unijní legislativu související s ochranou spotřebitele v souvislosti s daným probléme.

Pilířem řešení je spíše prevence a kontrola, nikoliv samotné postihy. Postihem pro výrobce či prodejce, který bude nabízet horší kvalitu potravin a jiných výrobků v tuzemsku, než u našich západních sousedů, bude spíše medializace a výzvy, aby spotřebitelé tyto výrobky nekupovali. Negativní medializace tak má být hlavním nástrojem pro potlačení této praktiky.

Dvojí kvalita výrobků se týká i České republiky

Česká republika je spolu se Slovenskem a Maďarskem hlavním hybatelem řešení problému dvojí kvality produktů. Na tuzemský trh se totiž dodávají ze strany zahraničních výrobců výrobky s horší kvalitou, než například u stejného výrobku v Rakousku či Německu. Obal je přitom zcela stejný, stejně jako vizuální vzhled výrobků, mění se pouze složení, které je v případě východoevropských zemí často horší.

Typickým příkladem je nižší podíl masa u výrobků prodávaných ve východoevropských zemí, používání rostlinných tuků, místo másla, vyšší používání separátů namísto svaloviny, nahrazování cukru, glukozovým sirupem apod. V případě pracích prášků pak mají stejné výrobky nabízené například v České republice nižší podíl aktivní složky, než stejně balené a nazvané prášky prodávané v zemích na západ od nás.

Dosud Evropská komise dvojí kvalitu za problém nepovažovala. Vše se změnilo před několika měsíci, po tlaku právě České republiky, Slovenska a Maďarska, které dvojí kvalitu a zejména nižší kvalitu výrobků nabízených v těchto zemích hlasitě kritizovaly. 

Dvojí kvalita výrobků začne postupně mizet

Lze očekávat, že po medializovaných krocích Evropské komise a aktivnějším přístupu národních kontrolních orgánů začne velká část výrobců sama sjednocovat složení svých výrobků a odbourávat praktiku dvojí kvality svých výrobků. V opačném případě totiž budou riskovat negativní mediální kampaň a další kontrolní tlaky vůči svým výrobkům.



Evropská komise začala energicky řešit dvojí kvalitu potravin v EU

Diskutovat (0)