Evropská unie se dohodla na omezení spekulativních prodejů


19. 10. 2011  09:32     ČTK     komentáře (0)

Zástupci Evropského parlamentu a zemí EU se dnes dohodli na zpřísnění regulace spekulativních prodejů akcií a dluhopisů a zákazu nekrytých prodejů "nakrátko" u pojistek proti bankrotům CDS. Prosazovatelé tohoto kroku tvrdí, že spekulativní prodeje přispěli k nynější dluhové krizi v eurozóně.





"Učinili jsme důležitý krok vpřed," řekl agentuře AP evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier. Parlament už hlasoval pro zákaz nekrytých prodejů CDS, některé země EU s tím však nesouhlasily. Dosažený kompromis podle zdrojů z EU umožňuje zavést dočasná omezení spekulativních prodejů samotných státních dluhopisů v případě potíží a pouze tehdy, když s tím bude příslušný státní emitent dluhopisů souhlasit.

.

V tradičních prodejích nakrátko investor prodává vypůjčená cenný papír v sázce na to, že v určenou dobu jej koupí zpět za nižší cenu. V nekrytém čili "nahém" prodeji si už investoři cenný papír, na jehož pokles sázejí, půjčovat nemusí.

.

K zákazu nekrytých prodejů nakrátko se loni po vypuknutí řecké dluhové krize uchylovaly některé země EU včetně Francie a Německo. Ty začaly prosazovat celounijní zákaz, proti němuž vystoupily země jako Británie. Letos v létě s novou vlnou otřesů na trzích zákazy prodejů nakrátko znovu zavedly Itálie, Francie, Španělsko, Belgie a Řecko, propady to ale nijak nezastavilo.

.

Studie vypracovaná pro Evropský parlament podle agenturu Reuters dospěla k závěru, že zákaz prodejů nakrátko bude mít škodlivý dopad na likviditu a proces určování cen. Investoři poukazují na to, že ceny vládních dluhopisů Řecka a jiných zemí eurozóny nepadají kvůli spekulacím, ale v důsledku zvýšených obav z rizika insolvence.



Evropská unie se dohodla na omezení spekulativních prodejů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15394750800

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více