Exekuce hrozí za půjčky i kreditky


20. 01. 2008  11:48     Zuzana Luňáková     komentáře (0)

Zatímco Američané hospodaří tak, že své dluhy střídavě "točí" na několika kreditních kartách, Češi se s dluhy pracovat ještě nenaučili. I díky tomu každoročně roste počet exekucí. V loňském roce jich bylo až 400 tisíc.







Nejčastěji exekutoři řeší nedoplatky za elektřinu, nesplácené bankovní úvěry či telefonní účty. Stále více rostou ale i dluhy z kreditních karet a spotřebitelských úvěrů.

"Co se týče exekucí z karet a úvěrů, těchto případů je u nás každý rok o třetinu více. Loni se na celkovém počtu našich exekucí podílely zhruba třiceti procenty," říká Jan Grosam z Exekutorského úřadu na Praze 6. Ten za pět let své existence zpracovával exekuce za osm miliard korun.

Celkově mají Češi půjčeno kolem 800 miliard korun, z toho přes 650 miliard u bank. S rostoucím počtem půjček však narůstá také množství lidí, kteří mají problémy s jejich splácením.

I proto nový zákon od ledna zpřísnil dohled nad exekutory a zároveň povolil takzvaný osobní bankrot. Díky této novince zaplatí dlužník během pěti let jen třicet procent dlužné částky. Zbytek mu může být i odpuštěn.

Registr dlužníků Solus v Česku eviduje už přibližně 582 tisíc lidí, kteří mají nebo v uplynulých třech letech měli problémy se splácením svých závazků. Celkem pak dluží téměř 11,3 miliardy korun, které řádně nesplácejí.

Společnosti, které podnikají v oblasti inkasování pohledávek si tak na nedostatek práce nemohou stěžovat. "Počet případů za rok 2007 je řádově ve stech tisíc," říká Marie Pařezová z firmy Intrum Justiia.

Lepší platební morálku než domácnosti nemají ani firmy.

Podle průzkumu Intrum Justiia se "průměrný" český podnik opožďuje ve svých platbách o 25 dní, zatímco například německé firmy o deset dní méně.

U českých firem je navíc poměrně velké riziko, že své dluhy nezaplatí vůbec - 3,5 procenta. Jen pro srovnání, ve Finsku pouze 0,7 procenta.

"Bohužel se nedá říct, zda je počet exekucí v Česku ve srovnání se světem výjimečný. Žádná čísla za Evropu totiž nejsou," říká mluvčí Exekutorské komory Pavel Kočiš.



Exekuce hrozí za půjčky i kreditky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12488359424

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více