Exkluzivně:
RPSN v tisících, milionech nebo miliardách procent? Realita krátkodobých půjček…


19. 07. 2012  10:33     BP.com     komentáře (0)

Zdůrazňovat důležitost údaje RPSN (Roční Procentní sazba Nákladů) při úvěrových transakcích se stalo mantrou všech článků zabývajících se úvěry a finanční gramotností (i na Bankovnipoplatky.com), a je to tak správně. Jen díky tomu si řada Čechů a Češek tento údaj v minulých letech mědících či dnech na úvěrových zkontrolovala, což je pomohlo ochránit od pádu do dluhové pasti. Při některých obchodech se však potenciálnímu dlužníkovi z výše RPSN mohou pořádně protočit panenky – jedná se o krátkodobé půjčky.





Krátkodobé půjčky jsou takové úvěrové transakce, u kterých se nebavíme o době splácení v měsících či letech (spotřebitelské úvěry) nebo desetiletích (hypotéky), ale v řádech jednotek dní. Jejich smysl je jasný – překlenout krátkou dobu bez peněz (např. čekání na výplatu, nutnost uhradit mimořádný výdaj…) půjčkou s tím, že tuto včetně úroku a poplatku zakrátko splatím. Z tohoto důvodu bychom mohli považovat krátkodobé půjčky za vcelku smysluplné nástroje – na krátkou dobu si zřejmě půjčuje ten, kdo peníze akutně potřebuje a kdo zároveň ví, že se v jeho budoucím „cash-flow“ objeví adekvátní přítok peněz, který tuto půjčku pokryjí.

. HRAJTE O PARÁDNÍ KOLO ZA "DVACET LITRŮ"! .

Jenže to však neznamená, že se na tento dluhový nástroj nemůžeme podívat očima odpovědného dlužníka. A ten, jak jsme si řekli, vždy sleduje sazbu RPSN. Pohled na krátkodobé půjčky, které redakce bankovnipopaltky.com analyzovala, je šokující… Ostatně, podívejme se na následující tři obrázky – kalkulaci úvěru od jedné z firem, která takové půjčky na internetu nabízí.

OBR 1: Půjčím si 10000 Kč na 15 dní.

 
Zpracování: Bankovnipoplatky.com .

 

OBR 2: Půjčím si 5000 Kč na 7 dní.

  Zpracování: Bankovnipoplatky.com

OBR 3: Půjčím si 1000 Kč na 2 dny.

 

Zpracování: Bankovnipoplatky.com

.

Z obrázků je patrné, že v prvním případě dosahuje roční procentní sazba nákladů výše 3844 %, ačkoliv přeplatek (úrok + poplatek) činí „jen“ 1629 Kč. Jak je to možné? U úvěrů jde vždy o vztah mezi výší úvěru, výší přeplatku (úrok plus poplatky) a dobou splácení, tj. intervalem, na který si půjčíte. Například pokud bychom tu samou půjčku realizovali na rok (nikoliv na 15 dní), splacený úrok a poplatek by činily sazbu na trhu běžných cca 17 procent. Na dalších příkladech v obrázku dva a tři je to ještě markantnější… Na týdenní půjčce 5000 Kč činí přeplatek necelých pět stovek, v RPSN však přes třináct tisíc procent, na dvoudenním úvěru na 1000 Kč přeplatíte 170 Kč, cena těchto peněz v ročním vyjádření představuje těžko uvěřitelnou úrokovou zátěž ve stovkách miliard procent! Jak je to možné?

„Ačkoliv mají někteří lidé snahu bagatelizovat cenu peněz při krátkodobých půjčkách a tvrdit, že RPSN je nesmysl, není to pravda. Cena peněz sledovaná prostřednictvím roční procentní sazby nákladů jednoznačně dokladuje, že jde o extrémně nákladný úvěrový nástroj. To je prostě fakt. Zdánlivá nedůležitost plyne jen z toho, že se jedná o menší půjčky, tudíž přeplatky v řádu několika stovek se zdají být nepodstatné a lehce zvládnutelné. Zkuste si ale „z legrace“ dosadit do krátkodobé kalkulačky půjčku ve výši ceny rodinné dovolené, nové televize s hifi systémem nebo nového auta, a smích vás okamžitě přejde,“ říká BP.com analytik Aleš Rod. Znamená to tedy, že by si nikdo nikdy neměl krátkodobou půjčku brát? „To samozřejmě nikoliv, cena peněz je úměrná intenzitě potřeby, kterou dlužník pociťuje. Každý sám nejlépe ví, jestli peníze potřebuje a na kolik si aktuální možnost disponovat penězi cení. Rozhodně si však nenechme namluvit, že se jedná o běžný úvěrový produkt. Jde o extrémně nákladný nástroj, který by měl dlužník podstupovat jen v extrémních, tj. velmi závažných situacích,“ doplňuje Rod.



Exkluzivně: RPSN v tisících, milionech nebo miliardách procent? Realita krátkodobých půjček…

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15766694512

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více