Exportu aut do Velké Británie se neobvykle daří


22. 09. 2021  11:04     Tomáš Volf     komentáře (0)

Za prvních sedm měsíců roku se v meziročním vyjádření v zahraničním obchodě mnoho nemění, až na jednu položku. Žádná jiná oblast zahraniční výměny oběma směry nezaznamenala takto dynamickou změnu.

Exportu aut do Velké Británie se neobvykle daří




Export do Velké Británie se u osobních automobilů meziročně zvedl o robustních 56 %, navýšení představuje necelých 11 mld. korun na celkových 25 mld. korun jen v tomto oddíle. Jedná se o podstatnou meziroční změnu, navíc v nejdůležitější oblasti zahraničního obchodu. Celá situace je navíc o to zarážející, že v posledním měsíci šly prodeje aut ve Velké Británii dolů o 22 % a o celých 37,6 % klesla jejich tamní produkce. Britové při nákupu aut pravděpodobně dávají přednost levnějším českým automobilům, před luxusnějšími, ale dražšími značkami.

Velká Británie je pro ČR v oblasti vývozu sedmým největším partnerem, a to jak loni, tak letos. U dovozu je situace mírně horší. Zatímco loni patřila Velké Británii patnáctá příčka, letos je to za prvních sedm měsíců šestnáctá pozice. Objem importu šel meziročně dolů o 4 mld. korun.

Velká Británie v číslech

Maloobchodní prodeje, tedy ukazatel, který měří ochotu Britů utrácet, za poslední měsíc stagnoval, zatímco trhy čekaly růst o 2,7 %. Jedná se o třetí měsíc v řadě, kdy chuť spotřebitelů utrácet jde dolů. Inflace ve Velké Británii meziročně roste o 3,2 %, přičemž tempo zdražování je ještě rychlejší než v ČR. Nezaměstnanost se drží na solidních 4,6 %.

Klíčový ukazatel v podobě sazeb je dlouhodobě na 0,1 %. Tedy Britská centrální banka, na rozdíl od ČNB, drží sazby de facto na nule. S dovezenou inflací toho centrální banky utahováním měnových podmínek mnoho nenadělají. Naopak je reálné riziko, že vyšší sazby přiškrtí zranitelný růst ekonomiky je poměrně vysoké. ČNB sazby zvedá se je prakticky jediná.

Koruna mírně posiluje

Od začátku pandemie, kdy se domácí měna nacházela až nad hladinou 31,50 GBPCZK, se koruna zotavuje a postupně míří k silnějším úrovním. Nejsilnější byla koruna koncem loňského roku, kdy jsme se drželi v blízkosti 28,50 GBPCZK. Dnes se libra obchoduje ve středním pásmu 29,50 – 30,00 GBPCZK bez větších výkyvů.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Exportu aut do Velké Británie se neobvykle daří

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

11173270256

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

5,62


ČÍSLO TÝDNE - 5,62 právě tolik procent činila průměrná úroková sazba hypoték na počátku března. Mírně se tak zvýšila o 0,02 procenta.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2310
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,2130
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8350
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5375
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1440
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3850
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0736
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více