Expresní platba je pro banky zlatý důl


06. 04. 2010  03:01     Aleš Rod     komentáře (0)

Jsou dny, kdy by řada z nás ke standardním 24 hodinám uvítala nějakou tu hodinku navíc. Příkladem nechť je právě 31. březen, kdy jsme měli poslední možnost k podání daňového přiznání za minulý rok, nebo poslední den v roce…





Ne vždy se totiž všechno podaří dokonale naplánovat, a pak je nezbytné dohánět resty na poslední chvíli. Pokud se také u vás výše uvedené týká splacení závazku „za pět minut dvanáct“, nemusíte zoufat – ve vašem bankovním domě je možné podat žádost o expresní platbu. Připravte se ale, že banka bude za tuto nadstandardní službu požadovat tučnou odměnu.  

Co je expresní platba

Expresní platba, která je v bankovním jazyce označována jako „transakce 01“, představuje přednostní příkaz k úhradě. Peněžní prostředky poslané s pomocí této prioritní transakce banka připisuje ve prospěch zamýšleného klienta tentýž účetní den, kdy je operace zaúčtována v systému CERTIS. Přijímání transakcí 01 je sice nepovinné, ale téměř všechny stěžejní banky působící na tuzemském bankovním trhu tuto operaci provádějí. Systém CERTIS přijímá žádosti o provedení operací z účtu na účet položky v pravidelných intervalech, přičemž provozovatel, Česká národní banka, za jejich zprostředkování účtuje bankám tyto poplatky: ü od 17:00 dne D-1 do 12:30 daného dne….. 5 Kč ü od 12.30 daného dne do 13:30 ….. 10 Kč ü od 13:30 daného dne do 14:30 ….. 25 Kč ü od 14:30 daného dne do 15:30 ….. 105 Kč Věc je v podstatě velmi jednoduchá – čím dříve příkaz podáme, tím dříve jej naše banka odešle do systému CERTIS a o to méně nákladná (vzhledem k ceníku České národní banky) pro ni transakce bude. Drtivá většina běžných klientů tuzemských bankovních domů však při zadání expresní platby zaplatí mnohem více, nejčastěji kolem 200 Kč. Proč? Zadání prioritního platebního příkazu sice vyžaduje některé odlišnosti v procesech zprostředkování platby, avšak i tak tato služba pro banku zůstává položkou s velmi vysokou marží.  

Kolik stojí expresní platba

Podívejme se, jak jsou na tom banky z velké čtyřky. Nejlépe si stojí klienti ČSOB, kteří při zadání prioritní platby na pobočce zaplatí 200 Kč, ale při transakci přes online bankovnictví pouze polovinu. V České spořitelně zaplatí bankovní klienti taktéž 200 Kč (plus poplatek za převzetí platebního příkazu), a to jak při osobní návštěvě pobočky, tak při transakci přes kanály přímého bankovnictví. UniCredit Bank si za sjednání operace na obchodním místě řekne o 255 Kč. Pokud transakci zadáte elektronicky, výrazně ušetříte – zaplatíte 109 Kč, prioritní platba vyřízení skrze telebanking pro vás znamená poplatek 138 Kč. V Komerční bance si za „super express“ podaný v den splatnosti na pobočce účtují nejvíce – 290 Kč (příkaz nutné podat do 10:30), express přes přímé bankovnictví vás vyjde o poznání levněji, na 90 Kč (nutnost podat do 12:00). Potvrzený expres – obdržíte potvrzení, že transakce proběhla – klienta přijde na 250 Kč. Nejlevnější na trhu je (naprosto suverénně) spořitelní a úvěrní družstvo Unibon, za expresní platební příkaz na pobočce podaný do 11 hodin daného dne nezaplatíte ani korunu. Na opačné straně žebříčku stojí Waldviertler Sparkasse – tam za prioritní platební příkaz zaplatíte 500 Kč. Ostatní banky mají nastavení poplatků za expresní platby velmi rozmanité, ale většinou se skutečně vyplatí zapamatovat si dvě věci – výrazně ušetřit lze vyřízením platby přes kanály přímého bankovnictví (zejména elektronicky), stejně jako včasnějším zadáním platby. Vzhledem k výši bankovních poplatků za expresní platbu je ale tou nejlepší variantou investovat do diáře a nenechávat věci na poslední chvíli.  


Expresní platba je pro banky zlatý důl

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15441629808

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více