AKTUALITA:
Finanční arbitr - banka je povinna poplatek vrátit


01. 05. 2013  13:10          komentáře (1)

Finanční arbitr vydal první rozhodnutí ve sporu o poplatek za vedení úvěrového účtu/správu úvěru.

AKTUALITA: Finanční arbitr - banka je povinna poplatek vrátit




Finanční arbitr dne 29. 4. 2013 vydal první nález ve sporu o poplatek za vedení úvěrového účtu/správu úvěru; v rozhodnutí konstatoval, že instituce je povinna poplatek vrátit a zaplatit pokutu podle zákona o finančním arbitrovi. Proti nálezu finančního arbitra může kterákoli strana sporu podat odůvodněné námitky, o kterých znovu rozhoduje finanční arbitr v námitkovém řízení. Pokud není strana sporu s výsledkem řízení o námitkách spokojena, může rozhodnutí finančního arbitra napadnout žalobou u soudu. Soud žalobu zamítne nebo svým rozhodnutím nahradí rozhodnutí finančního arbitra.
Protože nebylo řízení dosud pravomocně skončeno, nebude finanční arbitr uveřejňovat žádné informace o kterékoli straně sporu.
Finanční arbitr na základě shromážděných podkladů, kterými byly úvěrová smlouva, obchodní podmínky, sazebník, výpisy z účtů, vyjádření stran sporu, důkazní prostředky předložené stranami sporu (rozsudky českých i zahraničních soudů, stanoviska Soudního dvoru EU, atd.) posuzoval platnost smluvního ujednání o poplatku. Při posuzování finanční arbitr postupoval podle relevantní právní úpravy, kterou jsou zejména obchodní a občanský zákoník, zákon o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru, finanční arbitr vycházel i z relevantní konstantní judikatury tuzemských obecných soudů nebo Ústavního soudu.
V tomto konkrétním řízení pak finanční arbitr dospěl k závěru, že ujednání o poplatku je neplatné pro jeho neurčitost podle § 37 občanského zákoníku, neboť jak v nálezu konstatuje:
„…Navrhovatel a Instituce jako smluvní strany zkoumaného závazkového vztahu srozumitelně projevili svou vůli uzavřít mj. i část Smlouvy o úvěru představující dohodu o spravování úvěru, avšak již tuto vůli neprojevili určitě co do obsahu takového závazku. Ač po provedeném výkladu finanční arbitr dospěl k závěru, že pod pojem spravování úvěru lze podřadit konkrétní bankovní služby poskytované Institucí, současně finanční arbitr dospěl k závěru, že závazek k poskytování takových bankovních služeb byl v tomto případě sjednán samostatně a vedle ujednání o spravování úvěru.
Za takové situace, kdy obsah spravování úvěru nebyl dohodou smluvních stran blíže vymezen, ani nebyla zjištěna shodná vůle stran závazkového vztahu v otázce obsahu tohoto závazku, finančnímu arbitrovi nezbylo než konstatovat, že závazek ke spravování úvěru je neurčitý, neboť ani výkladem nebylo možné určit jeho obsah. Smluvní ujednání zakládající povinnost Navrhovatele k úhradě poplatku za spravování úvěru je tak podle ustanovení § 37 odst. 1 neplatné, neboť je neurčité…“.

Předmět sporu považuje finanční arbitr za velmi složitou právní matérii, navíc dosud bez ustálené rozhodovací praxe soudů. Aby finanční arbitr dostál své povinnosti rozhodovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, nestranně, spravedlivě a pouze na základě skutečností zjištěných v souladu se zákonem o finančním arbitrovi a zvláštními právními předpisy, musel finanční arbitr v průběhu řízení opakovaně navrhovatele i instituci vyzývat k vyjádření a předložení podkladů.
Vydání prvního nálezu ve sporu o poplatek za vedení úvěrového účtu/správu úvěru neznamená, že všechny další případy budou posuzovány shodně.
Pokud jde o další spory, kterých se v současnosti vedou více než tři stovky, bude finanční arbitr postupovat vždy tak, aby zjistil skutečný stav věci v souladu se zákonem o finančním arbitrovi a zvláštními právními předpisy. To znamená, že stejně jako v tomto sporu bude v každém jednotlivém případě finanční arbitr pečlivě zkoumat smluvní dokumentaci, vypořádá se s námitkami obou stran sporu a na základě shromážděných podkladů a jejich posouzení rozhodne.
Finanční arbitr považuje tuto tiskovou zprávu za vyčerpávající a nepovažuje za vhodné do pravomocného skončení řízení věc dále komentovat.

-----------------------------------------------------------------

Informace Bankovnipoplatky.com:
Podle FB stránek Jdeto.de se výhra klienta u FA týká Komerční banky, která je povinna vrátit 80 Kč (jeden měsíční poplatek za vedení spotřebitelského úvěru) do 3 dnů od právní moci nálezu.



AKTUALITA: Finanční arbitr - banka je povinna poplatek vrátit

Finanční arbitr - banka je povinna poplatek vrátit
Nejen poplatek za správu úvěru, ale dle mého mínění by banky měly vrátit i poplatek za obraty na účt...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12604938944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více