Finanční arbitr bude řešit spory ohledně směnáren a pojišťoven


05. 06. 2012  11:15     ČTK     komentáře (0)

Pravomoci finančního arbitra se zřejmě rozšíří o řešení sporů klientů se směnárnami a životními pojišťovnami. Počítá s tím novela zákona o finančním arbitrovi. Tu ministerstvo financí předložilo vládě v souvislosti s novým zákonem o směnárenské činnosti, který by měl nahradit současný devizový zákon. Změny navrhuje MF od dubna 2013.





Posláním finančního arbitra je rychlejší a bezplatné vyřizování sporů klientů s finančními institucemi. V současnosti může finanční arbitr řešit spory týkající se spotřebitelských úvěrů, kolektivního investování, převodů peněz a využívání elektronických platebních prostředků, zejména karet. Činnost kanceláře finančního arbitra financuje ministerstvo financí.

Návrh zákona o směnárenské činnosti přímo nemění definici této činnosti. Pod ní přitom nespadají jen služby poskytované klasickými kamennými směnárnami, ale také například služby nabízené v supermarketech a hypermarketech, kdy zákazník platí za nakoupené zboží v eurech, přičemž pokladní vrací částku přesahující hodnotu nakoupeného zboží v českých korunách. K provozování směnárenské činnosti bude nutná v případě nebankovních poskytovatelů registrace ke směnárenské činnosti u České národní banky. Dohled nad oblastí směnáren zůstane ČNB.

Podle návrhu zákona budou moci provozovat směnárenskou činnost vedle směnárníků pouze banky, spořitelní a úvěrní družstva a ČNB. . HRAJTE S EQUA O IPAD2! .

Nový zákon si podle MF vedle novely zákona o finančním arbitrovi vyžádá i novelu zákona o oběhu bankovek a mincí. V rámci ní MF navrhuje zrušit kritizovanou povinnost absolvovat odborný kurz o rozpoznávání bankovek a mincí podezřelých z padělání nebo pozměňování u obchodníků poskytujících tzv. cashback. To je výběr hotovosti platebníkartou při úhradě nakoupeného zboží. "MF považuje tuto povinnost za zcela neadekvátní, neboť postup při cashbacku se z hlediska nakládání s hotovostí nijak neliší od případu, kdy obchodník vrací hotovost při běžném placení," uvádí návrh. Současný devizový zákon kromě poskytování směnárenských služeb upravuje i činnost při nouzovém stavu v devizovém hospodářství a některé informačních povinnosti. Tyto části zákona budou přesunuty do zákona o České národní bance a do krizového zákona, uvedlo MF.



Finanční arbitr bude řešit spory ohledně směnáren a pojišťoven

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12583094704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více