Finanční arbitr loni dostal 822 podnětů, meziročně o 9 % více


11. 02. 2011  10:13     František Klufa     komentáře (0)

Finanční arbitr loni obdržel od spotřebitelů 822 podnětů, meziročně o zhruba devět procent více. O zahájení řízení rozhodl arbitr pouze ve 135 případech. Velká část podnětů totiž nespadala do kompetence arbitra a další část klientů po získání informací nezaslala návrh na zahájení řízení. Vyplývá to z výsledků o činnosti, které dnes finanční arbitr zveřejnil.





Nejčastěji si lidé stěžovali na spotřebitelské úvěry a tuzemské platby finančních prostředků. Spory ohledně úvěrů bude moci ovšem arbitr rozhodovat podle novely zákona zřejmě až od července letošního roku. Další stížnosti se rovněž týkaly platebních karet a vedení účtů. Ze 135 loni řešených případů bylo 94 oprávněných a 41 neoprávněných. Smírem přitom podle arbitra bylo loni vyřešeno 93 procent sporů. Na arbitra se mohou občané od ledna 2003 obracet při podezření na ztrátu peněz u peněžních institucí. Podle zákona může řešit pouze spory mezi klientem a finanční institucí ohledně převodů peněz a v případě využívání elektronických platebních prostředků, zejména platebních karet. Do kompetencí arbitra naopak nepatří spory například z oblasti hypoték, úvěrů, stavebního spoření nebo spory vzniklé mimo členské státy EU. Na arbitra se klienti obvykle obracejí až poté, co selže jednání s peněžním ústavem. Arbitr zahajuje řízení na návrh klienta. Ten jej může podat písemně formou dopisu, elektronicky na formuláři vypracovaném arbitrem, faxem nebo je možné rovněž podat stížnost přes internetové stránky finančního arbitra. Řízení před arbitrem je zdarma, každý účastník nese své náklady sám. Arbitr je financován z peněz České národní banky. Vláda ale loni schválila novelu, podle které by měla být kancelář arbitra nově financována ze státního rozpočtu, konkrétně z rozpočtu ministerstva financí. Od letošního července by měl rovněž arbitr rozhodovat i spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování. Kvůli rozšíření činnosti se více než zdvojnásobí rozpočet arbitrovy kanceláře a počet zaměstnanců. V posledních třech letech dosahovaly náklady na činnost arbitra zhruba deset až 11 milionů korun ročně, nově mají činit kolem 26 milionů ročně.


Finanční arbitr loni dostal 822 podnětů, meziročně o 9 % více

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15498030960

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více