Finanční arbitr si chce u ČNB stěžovat na některé banky (HN)


10. 11. 2009  07:04     ČTK     komentáře (1)

Finanční arbitr České republiky František Klufa chce v nejbližších dnech podat podle serveru Euro.cz stížnost k České národní bance na čtyři z deseti největších tuzemských bank kvůli jejich obchodním podmínkám.





Ty mají mít banky údajně v rozporu se zákonem o platebním styku, který platí od listopadu. Jejich jména arbitr neuvedl. Banky kritiku odmítají. Některé finanční domy se podle analýzy, kterou si nechal František Klufa zpracovat, zbavují odpovědnosti za neautorizované transakce, když ale podle zákona nesou za tyto operace odpovědnost. "Některé banky ve svých obchodních podmínkách mají například to, že veškeré transakce po internetu jsou automaticky považované za autorizované," uvedlo Euro.cz. Pokud Česká národní banka námitky finančního arbitra uzná, může bankám udělit pokutu a nařídit jim, aby svoje obchodní podmínky změnily. Finanční domy rozpory se zákonem odmítají. Česká spořitelna například tvrdí, že novele zákona přizpůsobila všechny svoje dokumenty, a to včetně obchodních podmínek. Nový zákon o platebním styku sjednocuje pravidla v celé Evropské unii. Klienti finančních domů tak mají například zrušení účtu nebo měsíční výpis z účtu zdarma. Zároveň by měly být také zkráceny lhůty pro převod peněz mezi účty, a to ze tří na dva dny. Podle zákona také výpovědní lhůta smlouvy o běžném účtu nesmí být delší než jeden měsíc. Nově také zákon nařizuje blokaci platební karty zdarma. Odborníci ovšem upozorňují, že výklad nového zákona je v řadě případů nejednoznačný, což může vést k řadě problémů a sporů.


Finanční arbitr si chce u ČNB stěžovat na některé banky (HN)

jednani je vyvolane i z moji strany
na CNB jsem se obratila ve veci nekterych nekalych praktik u bank,cekam, az odpadnou prekazky a budu...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15545893824

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více