Finanční gramotnost Čechů se bohužel nezvyšuje, říká průzkum


13. 06. 2016  00:55     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Finanční gramotnost lidí se v České republice nezvyšuje, nebo jen minimálně. 15 procent lidí by v případě ztráty zaměstnání či hlavního zdroje příjmů, nevydrželi s úsporami ani jeden měsíc. Průzkum provedlo Ministerstvo financí ve spolupráci s OECD. ČTĚTE DÁLE!

Finanční gramotnost Čechů se bohužel nezvyšuje, říká průzkum




Pouze 15 procent lidí by v případě ztráty či výpadku hlavního zdroje příjmu vydrželo déle než měsíc. To svědčí o tom, že lidé si nespoří a nevytvářejí rezervy na horší časy, které se mohou objevit kdykoliv. Takoví lidé jsou pak velmi ohroženi propadem životní úrovně a exekucemi. Právě v této skupině lidí se skrývá nejvíce potenciálních neplatičů úvěrů u bank či nebankovních institucí. K neblahému zjištění přispívá i velmi malý pokrok při zvyšování finanční gramotnosti Čechů.

Naopak se zlepšil a zvýšil podíl domácností, které by v případě výpadku hlavního zdroje příjmu vydržely tři a více měsíců. Tento podíl se zvýšil ze 41 na 48 procenta, proti roku 2010. 

Z průzkumu také vyplynulo, že 52 procent lidí má nízkou finanční znalost. 

I přes výše uvedená zjištění, která nejsou moc optimistická, neustále roste objem úvěrů tuzemských domácností, které dosahují už více než 1,3 bilionu korun a oproti březnu se meziměsíčně zvýšily o 8 procent. Tato hodnota však stále není srovnatelná s hodnotou a podílem, který vykazují naši vyspělejší sousedé. Podíl nesplácených úvěrů se dlouhodobě pohybuje na úrovni mezi 7-9 procenty, což je dlouhodobě udržitelná hodnota.

Zvyšováním finanční gramotnosti čtenářů se dlouhodobě a cíleně zabývá i náš server Bankovní Poplatky. Již více než 11 let zvyšujeme povědomí čtenářů a klientů bank o bankovních produktech, informujeme čtenáře o absurdních a nesmyslných poplatcích a poskytujeme klientům pomoc a poradenství při jejich sporech s bankami.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Finanční gramotnost Čechů se bohužel nezvyšuje, říká průzkum

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více