Finanční gramotnost Čechů se za devět let zlepšila jen málo


09. 03. 2015  14:25     ČTK     komentáře (0)

Finanční gramotnost české populace se za posledních devět let zlepšila jen málo. Podle aktuálního průzkumu České bankovní asociace ve spolupráci s agenturou SC&C jsou pojmy jako RPSN, debetní a kreditní karta pro značnou část lidí stále velkou neznámou. Průzkumu se zúčastnilo přes tisíc respondentů.

Finanční gramotnost Čechů se za devět let zlepšila jen málo




"Při srovnání výsledků dvou průzkumů realizovaných s odstupem devíti let, které se zabývaly úrovní finanční gramotnosti, jsme zaznamenali jen velmi mírné zlepšení. V roce 2006 činil Index finanční gramotnosti české populace v průměru 66 bodů, letos v únoru jsme dospěli k hodnotě 71 bodů," uvedla ředitelka výzkumu SC&C Jana Hamanová.

Více než polovina lidí například nechápe rozdíl mezi kreditní a debetní kartou, zhruba pětina se neorientuje v tom, co je to RPSN. Každý pátý Čech netuší, k čemu slouží finanční plán. Téměř třetina domácností si nevytváří žádné finanční rezervy a 78 procent lidí v zabezpečení na stáří spoléhá především na starobní důchod od státu.

Špatné finanční návyky a nízké znalosti dostávají lidi do obtížně řešitelných problémů. "Čísla z průzkumu naznačují, že značná část lidí nemění své špatné finanční návyky a nedoplňuje si finanční znalosti. Tento stav je o to horší, že je v dnešní době finanční trh plný lákavých nabídek snadných půjček od predátorských poskytovatelů úvěrů. Zvyšuje se tak riziko, že lidé snáze podlehnou relativně snadno dostupným finančním nabídkám, které jsou pro ně v konečném důsledku velmi nevýhodné až likvidační," upozornil náměstek ředitele asociace Jan Matoušek.

Průzkum podle něj potvrdil naléhavou potřebu dalšího rozvoje finančního vzdělávání v ČR. "K tomu je nezbytná úzká spolupráce mezi školami, neziskovými organizacemi a finančními institucemi. Banky jsou významným článkem finančního vzdělávání a i do budoucna chtějí být v popředí snah o zlepšení, dodal Matoušek. I proto se Česká bankovní asociace rozhodla letos připojit k projektu European Money Week, do kterého je zapojeno 23 evropských států, a jehož hlavním cílem je finanční vzdělávání žáků a studentů základních a středních škol.

Anketa na pracovním portálu Profesia.cz ukázala, že 76 procent domácností nemá dostatečnou finanční rezervu pro případ ztráty zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci. Třetina respondentů dokonce žije jen od výplaty k výplatě a nemá našetřeno vůbec nic. Mediální osvěta v podobě příběhů lidí, které neuvážené řešení nedostatku financí přivedlo do bludného kruhu půjček či dokonce exekucí, možná nese výsledky. Proti loňsku, kdy Profesia položila stejnou otázkou, počet lidí bez finanční rezervy výrazně klesl ze 44 procent na letošních 28 procent.

 



Finanční gramotnost Čechů se za devět let zlepšila jen málo

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15549430432

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více