Finanční gramotnost dětí je zoufale nízká


26. 11. 2015  00:01     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Již dalším dílem analyzujeme průzkum České spořitelny týkající se finanční gramotnosti Čechů. Tentokrát se budeme věnovat finanční gramotnosti naší nejmladší generace. ČTĚTE DÁLE!

Finanční gramotnost dětí je zoufale nízká




Průzkum České spořitelny se netýkal pouze dospělé populace, tedy potencionálních klientů České spořitelny, ale také dětí, což velmi oceňujeme. Právě u dětí vidíme velmi slabé místo pro zvyšování finanční gramotnosti. Děti a mládež jsou přitom nejohroženější skupinou, protože nemohli zatím ve svém dosavadním krátkém životě získat ty důležité a potřebné životní zkušenosti a současně je i jejich teoretická příprava velmi nedostatečná. 

Svůj díl viny na tomto výsledku mají jak rodiče, kteří se dětem a mladým dostatečně nevěnují a nevysvětlují jim potřebné souvislosti týkající se financí, rodinného rozpočtu či zadlužení, tak i školy, které mají děti a mladé lidi vzdělávat a připravovat je na budoucí život. 

Zatímco se děti učí nejrůznější teoretické a pro život často nepotřebné disciplíny a předměty, čistě praktická finanční gramotnost ve výuce v potřebném rozsahu chybí. Nejedná se přitom o učení věcí, které by dětem byly úplně cizí, naopak se jedná o proniknutí do problémů, které již děti z televize, svého okolí, a někdy i vlastní zkušenosti znají. Navíc je finanční gramotnost výsostně praktická disciplína, která děti přímo připravuje na praktický život a to už od první chvíle kdy vstoupí do věku dospělosti. Aby se však děti a studenti v praktické rovině seznámili se světem financí, však nepotřebují hned dospět. Už nyní si mohou tito lidé trénovat hospodaření, nakládání s finančními prostředky odpovědné utrácení díky účtům pro děti či studenty. Tyto zvýhodněné účty jsou prvním bodem, kde se děti a mladí lidé setkávají s realitou financí a finanční samostatnosti, byť ne úplné. Nicméně právě praxe a samostatnost děti i mladé lidi přímo baví. Bohužel však zatím těchto možností využíváme jen omezeně, čehož je důkazem následující tabulka.

FG děti

Z tabulky je zřejmé, že nejméně finanční gramotnou skupinou jsou děti od 12 do 14 let, což je pochopitelné. Bohužel slabá je i finanční gramotnost mladých lidí od 18 do 20 let, tedy absolventů středních škol. K významnému nárůstu dochází až ve věkové skupině mezi 26 až 29 lety. Tato skupina už získala potřebné životní i praktické zkušenosti a je tedy ve vztahu k financím i vlastnímu životu odpovědnější. 

Právě u mladé generace je největší potenciál pro zvyšování celkové finanční gramotnosti našeho národa. Měli bychom tohoto potenciálu využívat.

 DALŠÍ INFORMACE O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI A VZDĚLÁVÁNÍ NALEZNETE ZDE!



Finanční gramotnost dětí je zoufale nízká

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15657245888

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více