FINANČNÍ GRAMOTNOST:
Jak bezpečně platit kartou?


06. 03. 2017  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (0)

SERIÁL FINANČNÍ GRAMOTNOST: Platební karta a placení s ní může být poměrně rizikovou záležitostí, i když si to v záplavě každodenních plateb ani neuvědomujeme. Už fakt, že můžeme platit kartou a nyní dokonce i kartou bezkontaktní, zvyšuje pocit bezpečí a snižuje naši pozornost a ostražitost.

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak bezpečně platit kartou?




Vždyť nyní nás už na pokladně neokradou špatným vrácením, hotovost nám nikdo neukradne a nemůžeme ji ani ztratit, protože ji v peněžence vlastně ani nepotřebujeme. Tento pocit však může být zrádný. Policie totiž eviduje ročně tisíce případů zneužití platebních karet. Typickým příkladem takového zneužití je tzv. skimming. Nejčastěji je karta zneužita v bankomatu, který pachatel osadil skimmingovým zařízením, a které zkopíruje magnetický proužek karty a kamerou zjistí váš PIN.

Peníze zkopírovanou kartou vyberou i na druhém konci světa

Stejnému riziku se lidé vystavují i v případě, kdy si při placení kartou u obchodníka nebo v restauraci, nechají kartu odnést ze svého dohledu. Ano, v drtivé většině případů se nic nestane. Ovšem pokud narazíte na podvodníka, může si tento člověk kartu mimo vaši pozornost snadno zkopírovat. Následně pak zjistí váš PIN ať už pohledem nebo s pomocí jiného spolupachatele, který zrovna přejde při placení za vašimi zády a je zaděláno na problém. Ale pachatel ani pin vlastně v mnoho případech nepotřebuje. Typicky se z vašeho účtu začnou ztrácet peníze prostřednictvím internetových nákupů, kde se PIN zadávat nemusí, někdy výběrem hotovosti ze zahraničního bankomatu, o němž nemáte rovněž tušení. Podvodníci jsou velmi vynalézaví. Už druhý den po zkopírování karty vám totiž mohou začít mizet peníze z účtu, přičemž se zjistí, že byly vybrány v hotovosti z bankomatu na druhém konci světa.

Co dělat, když zjistíme ztrátu karty, nebo její zneužití

Pokud zjistíme, že jsme kartu ztratili, nebo že záhadně začínají mizet peníze z našeho účtu, musíme neprodleně kontaktovat svou banku a kartu zablokovat. Každá z bank provozuje telefonní číslo, na němž tak můžete kdykoliv učinit. Jejich seznam najdete v tabulce. Doporučujeme si číslo na vaši banku uložit v mobilu. V případě zneužití karty je co nejdříve nutné také kontaktovat policii s podáním trestního oznámení. Podání trestního oznámení je také podmínkou proto, aby banka uznala vaši reklamaci a ukradené prostředky z účtu vám vrátila. Problém s reklamací pak může způsobit situace, kdy klient zneužití karty zavinil přímo svým jednáním, nebo nedodržoval příslušná bezpečnostní opatření.

Banky zlepšují bezpečnostní opatření a inovují

Banky se snaží těmto nekalým praktikám podvodníků aktivně bránit a inovují svá bezpečnostní opatření i celé produkty. Například zavedení bezkontaktní karty je jedním z dalších bezpečnostních prvků. Klient totiž u obchodníka platí pouhým přiložením karty a tuto nemusí zasunovat do čtečky terminálu. Riziko skimmingů u bankomatů pak může zcela eliminovat zavádění tzv. bezkontaktních bankomatů, kde stačí kartu stejně jako při nákupu u obchodníka přiložit ke čtečce a bankomat vydá hotovost. Právě letošní rok začínají první bezkontaktní bankomaty fungovat i v České republice. Banky dále uvažují o zavádění dalších inovací, které by měly nebezpečí skimmingu a zneužívání karet zcela zamezit. Jedním z takových nápadů je přihlašování se k bankomatu otiskem prstu, scanem oční duhovky, nebo scanováním krevního řečiště dlaně. Jde o inovace, které by znamenaly výrazné snížení zneužívání platebních karet. Tyto inovace se už testují, nebo jsou v zahraničí v testovacím provozu. Podle posledních průzkumů více než 51% Evropanů zavádění těchto biometrických bezpečnostních prvků do placení vítá a věří, že placení urychlí, zjednoduší a přitom je více ochrání.

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

hlava_papiry



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak bezpečně platit kartou?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více