FINANČNÍ GRAMOTNOST:
Jak na investice 2 - chci to zkusit sám


02. 10. 2017  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Češi jsou konzervativní investoři. Jen malá část klientů skutečně někam investuje. Jak na investování bez zprostředkování?

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na investice 2 - chci to zkusit sám




Češi jsou tradičně jako nárok k investicím velmi nedůvěřiví. Jejich postoj a obavy potvrzuje i průzkum realizovaný v roce 2015 na vzorku tisíce respondentů pro společnost Partners z nějž vyplynulo, že 48 procent Čechů cítí i investování obavy a nedůvěru. Zajímavé je, že větší obavy mají ženy. Právě 55 procent žen, na rozdíl od 41 procent mužů vyjádřilo k investicím nedůvěru a obavy. Malý a drobný investor přitom nemusí trávit dny osobně na burze jako tomu bylo před několika desítkami let. Dnes stačí počítač, připojení k internetu a minimální kapitál.

Investování je stále jednodušší

Investovat do akcií, dluhopisů nebo nemovitostí si lidé představují stále poměrně složitě. Je to přitom velmi jednoduché. Samotný způsob ovládání a realizace investic lze přirovnat například k internetovému bankovnictví. I v případě investic si začínající investor zaregistruje vlastní účet na příslušné investorské aplikaci. Takové aplikace lze zřídit při investicích do akcií, komodit, nebo třeba dluhopisů. Investování s cennými papíry prostřednictvím internetu a internetových aplikací představuje nejoblíbenější formu investování. Umožňuje během několika vteřin nakoupit nebo prodat akcie, nebo jiné cenné papíry, investor má veškerý přehled o stavu finančních prostředků i hodnoty akcií a využít lze i dalších doplňkových služeb. Investorům jsou k dispozici české trhy RM-SYSTÉM a BCPP. V zahraničí pak americké, německé, polské či maďarské trhy.

Rady pro úspěšné investování

Investovat by jste měli jen do produktů a společností, jejichž význam je srozumitelný i dítěti a lze je jednoduše nejen vysvětlit, ale i pochopit. Jsou takzvaně blbuvzdorné. Potraviny, voda, energie jsou příklady komodit, které nás jistě přežijí. Vždy je třeba investovat pouze část vlastních zdrojů, nikdy všechny volné prostředky.  Počítejte také s tím, že vaše znalosti jsou o 90 % menší, než si sami myslíme a připouštíte. Emoční inteligence, intuice a zdravý selský rozum jsou přitom důležitější než nabiflované znalosti. Čím více se naučíte o ekonomii, investování a penězích, tím méně budete chápat, co se v posledních letech děje v reálné ekonomice, ve světě investic a s penězi. Připusťte si, že v mnohých případech u úspěšné investice sehrálo roli i štěstí a náhoda, nebo naopak velká smůla.
Svá stanoviska a postoje měňme tak často, jak se mění fakta, okolnosti a kontext. Co včera platilo, už dnes fungovat nemusí.

Chceme-li být úspěšnými investory, potřebujeme k tomu dvě základní věci -pokoru a čas.

Jak investují Čeští milionáři

Zajímavé je sledovat jak a do čeho investují tuzemští milionáři. Podle aktuálních průzkumů tvořila v roce 2016 hotovost pouze 16 % investičního portfolia českých i slovenských dolarových milionářů. Naopak v nemovitostech měli Čeští milionáři podíl 27 % portfolia a v akciích 23 %. Dluhopisy a směnky tvořily 21 % investičního portfolia. Tuzemští milionáři pak preferují bezpečnější investice, které lze rychle přeměnit v hotovost. I tento přístup může být inspirací pro malé a střední investory.

VÍCE SE O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI A NEJRŮZNĚJŠÍCH RADÁCH DOZVÍTE ZDE!



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na investice 2 - chci to zkusit sám

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více