FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na investice 3: zlato, kameny, víno, hodinky, diamanty


06. 11. 2017  08:11     Miroslav Zeman     komentáře (0)

INANČNÍ GRAMOTNOST: Investice do komodit, zejména do zlata nebo stříbra, představuje populární formu investování, které uchovává hodnotu vložených prostředků i po delší dobu. Ani tyto komodity však nejsou uchráněny před kolísáním trhů.

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na investice 3: zlato, kameny, víno, hodinky, diamanty




Kromě zlata, stříbra a především ropy, je jednou z populárních komodit překvapivě také káva.

Zájem o zlato roste

Jednou z nejoblíbenějších komodit, kterou Češi rádi nakupují, je zlato. Výhodou zlata je jeho snadná skladovatelnost. Investici máme doma v reálné podobě, kterou mohou být například zlaté cihličky, slitky nebo zlaté mince. Největší tuzemská společnost zabývající se investicemi do zlata a stříbra, prodala jen za první pololetí letošního roku 422 kilogramů zlata a 2934 kilogramů stříbra. To představuje nárůst o 60 % proti předchozímu roku.

Jak se investuje do komodit

Investovat do komodit můžeme buď přímým nákupem, kdy od prodejce nakoupíme požadovanou komoditu. Další možností je investice prostřednictvím příslušného fondu, nebo futures kontraktů. Investice prostřednictvím fondu znamená zakoupení podílu v tomto fondu, kdy je investorovi připisován také podíl na příslušných výnosech tohoto fondu. V případě futures kontraktů se jedná o dohodu na dodání a odběru sjednaného množství komodity za pevně stanovenou cenu, která bude dodána k budoucímu datu. Futures kontrakty jsou na rozdíl od přímých investic, nebo investic prostřednictvím fondů výrazně rizikovější. Většinu investic do komodit je dnes možné realizovat a zařídit přímo od počítače. Stejně jako při investování do akcií i v případě obchodů s komoditami nakoupíme nebo prodáváme prostřednictvím účtu v příslušné investiční aplikaci.

Něco zprostředkovaně a něco ve skutečnosti

Pokud tedy investujeme například do ropy nebo do kávy, pak tyto komodity nekupujeme přímo. Nemusíme tedy skladovat na dvoře barely s ropou nebo žoky s kávou. Tyto komodity svou investicí nakupujeme zprostředkovaně, pomocí podílů. Naopak komodity jako zlato, stříbro nebo diamanty, pořizujeme přímo v hmotné podobě v podobě zlatých cihliček, slitků či mincí nebo v jednotlivých kusech drahého kamene. Takže pozor. Není všechno zlato, co se třpytí. A to doslova. Kupovat cenné papíry nebo dluhopisy, kde podkladové aktivum je zlato je zcela něco jiného, než koupit skutečný zlatý slitek. Nakupování zlatých chimér opravdu nedoporučujeme.

Cena komodit se stanovuje nejčastěji na burze. Burza vygeneruje výslednou cenu, která se v průběhu času mění na základě nabídky a poptávky. Platí, že když roste poptávka nebo klesá nabídka, cena stoupá. Pokud poptávka klesá, nebo je dostatečné množství komodity na trhu, cena klesá. Fakticky se s tímto vývojem setkává většina z nás při nákupu benzínu nebo nafty. Její cena u čerpacích stanic do značné míry kopíruje vývoj ceny suroviny, tedy ropy na světových burzách.

Komoditou jsou i hodinky. Stojí i miliony korun

Komoditou nemusí být jen drahé kovy, ropa nebo obilí, ale například i hodinky. Trh hodinek je poměrně rozsáhlý a jejich cena se může pohybovat na úrovni statisíců až milionů korun. V roce 2015 se prodaly hodinky za rekordní cenu 7,3 milionu švýcarských franků, tedy více než 174 milionů korun. To je cifra nejdražších hodinek na světě.



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na investice 3: zlato, kameny, víno, hodinky, diamanty

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více