FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na rodinný rozpočet: příjmy, výdaje, úspory


11. 11. 2019  02:28     Miroslav Zeman     komentáře (0)

SERIÁL FINANČNÍ GRAMOTNOST - Jak na rodinný rozpočet? Víte jak dobře plánovat rodinné výdaje tak, aby jste zbytečně neplatili za věci na kterých můžete ušetřit? Poradíme vám.

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na rodinný rozpočet: příjmy, výdaje, úspory




V rámci rodinného rozpočtu doporučujeme zaznamenávat a třídit každou útratu, kterou rodina provede. Cílem je získat přehled o tom, za co rodina utrácí, jaká je struktura výdajů a kde jsou místa, kde lze ušetřit. Téměř v každé rodině se vyskytuje zhruba 10 až 30 % podíl výdajů, které vydáváme nehospodárně. A které to jsou? Pravidelné a automatizované platby, které jsou sice dost vysoké, ale my je už ani nevnímáme, protože odcházejí samy - elektřina, plyn, mobil, pojištění, nájem, internet, televize, bankovní služby. K sestavení rozpočtu a sledování výdajů pomáhají internetové aplikace a počítačové programy jako je excel, banky pak nabízejí v zásadě totéž v rámci internetbankingu. Jedna z bank poskytuje například službu Šanon, kam si klienti mohou nahrávat a uspořádávat platební doklady, složenky, faktury, a poté je propojit s platbami, třídit či vyhledávat.

Nejvíce lze ušetřit za bydlení a energie

Průzkumy potvrzují, že největší část výdajů vydávají lidé za bydlení a energie - 21 %, a za jídlo a nápoje, včetně tabáku - bezmála 23 %. Právě v těchto položkách jsou velké rezervy k úsporám. Používat je vhodné úsporné spotřebiče, které navíc nenecháváme v pohotovostním režimu. Šetřit lze efektivně také na vodě, zejména snížením průtoku vody v kohoutcích, neplýtváním při hygieně. Až tisíce korun ročně lze také ušetři změnou dodavatele elektřiny nebo plynu.

Stovky korun ušetří refinancování

Stovky korun měsíčně ale můžeme ušetřit i na finančních službách, jako jsou úvěry, účty či pojistné. Neplatíme zbytečně drahé pojištění? Neplatíme zbytečně vysoké úroky a poplatky na svém úvěru? Neplatíme zbytečné poplatky za svůj běžný účet? Máme peníze uložené na nejlépe úročeném spořicím účtu? Vše zjistíme rychle v internetových porovnávačích, které nám během pár vteřin porovnají nabídky různých poskytovatelů na trhu. Například v případě refinancování půjčky lze ušetřit lehce 4 % na ročních úrocích, tedy u statisícové půjčky se může jednat o úsporu několik set korun měsíčně. V případě poplatků za vedení a používání bankovních účtů lze ušetřit i 150 korun za jeden bankovní účet.

Co dělat v případě ztráty zaměstnání

Rodinný rozpočet nejsou jen výdaje, ale také příjmy. Právě příjmům bychom měli věnovat patřičnou pozornost. Lidé mohou přijít o práci. Podle průzkumu by Češi řešili ztrátu zaměstnání hledáním nové práce nebo brigády - 31 % dotázaných. Pouhých 12 % lidí by pro řešení své situace využilo úspor a vytvořených rezerv nebo by dokonce něco prodali, případně by omezili svoje výdaje. Naopak 5 % dotázaných by si v takové situaci půjčilo a plných 37 % odpovědět nedokázalo.

Slabou úroveň finanční gramotnosti Čechů prokázal nedávno i průzkum ministerstva financí a OECD, který zjistil, že 42 % nesprávně vypočítalo připsaný úrok u vkladu 100 korun s 2 % roční úrokovou sazbou.

Co s poškozenými bankovkami

Pokud lidé najdou poškozenou bankovku, nebo ji vyperou v kapse kalhot, většinou mávnou rukou a dál ji používají. Někdo ji ale zahodí a to je škoda. Poškozené bankovky lze totiž vyměnit a vyhnout se tak zbytečně způsobené škodě. Poškozenou bankovku můžeme vyměnit na kterékoliv pobočce banky. Ta je povinna standardně poškozenou bankovku převzít a vyměnit za nepoškozenou. Záleží ale na míře poškození. Nestandardně nebo záměrně poškozené bankovky je ale lepší řešit na pobočce ČNB. Může se ale stát, že o bankovku přijdeme bez náhrady.

DALŠÍ ČLÁNKY, RADY A NÁVODY VĚNUJÍCÍ SE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak na rodinný rozpočet: příjmy, výdaje, úspory

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více