FINANČNÍ GRAMOTNOST:
Jak nejlépe vybrat banku?


13. 02. 2017  00:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

SERIÁL FINANČNÍ GRAMOTNOST: Vybrat nejvhodnější a vstřícnou banku rozhodně není jednoduché. Poradíme vám na co se při výběru své nové banky nejlépe zaměřit a jak postupovat. ČTĚTE DÁLE!

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak nejlépe vybrat banku?




Vybrat tu správnou banku pro běžný účet není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Každá banka navíc logicky tvrdí, že právě ona je ta nejlepší a nejvýhodnější na trhu. Výběr banky je přitom do značné míry pocitovou záležitostí. Jedna banka může být dobrá v určitých produktech, například v úvěrech, jiná banka zase v jiných, třeba v bezplatných, kvalitních bankovních účtech. Jiná banka může mít účet bez poplatků, ale zároveň téměř bez poboček. Další sice uplatní vyšší poplatek, ale v rámci balíčku lze využít mnoho dalších služeb a funkčností.

Nejlepší, tedy univerzální banka pro všechny tak ve skutečnosti neexistuje, nebo existuje jen v přáních a představách některých bankéřů. Vybírat tu nejlepší banku tak musí klient dle toho, co od ní očekává a co od ní bude potřebovat a vyžadovat. 

Vybírejte banku podle toho, co potřebujete

Vybírat banku bychom neměli bez konkrétních a dostatečných informací. Na začátku bychom si měli stanovit priority a udělat si žebříček požadavků, které budeme po bance chtít:

- budeme požadovat bezplatný účet a pouze základní služby s ním spojené?

- preferujeme banku s velkou hustotou bankomatů a poboček?

- hledáme banku s nejlepším a nejpřehlednějším internetovým bankovnictvím?

- hledáme banku s nejvýhodnějším úvěrem či hypotékou na trhu?

Výběr banky ovlivňuje i to, kým jste

Výběr také vychází z toho, kým jsme. Jinou banku bude preferovat podnikatel vkládající denně hotovost na pobočce a jinou banku například student. Pokud jsme osoby se zdravotním postižením nebo senioři budeme hledat banku, která se věnuje této skupině obyvatel, pobočku s bezbariérovým vstupem, nebo pro tyto skupiny lidí přizpůsobené internetové či mobilní bankovnictví.

Výběr běžného účtu není snadný

Velká část klientů si banku vybírá podle jejího účtu. Češi jsou národ velmi spořiví a tak na svých běžných účtech nechávají ležet stamiliardové částky. V ceně běžného účtu, který můžete pořídit zcela bezplatně, se promítá jak jeho kvalita, tak i obchodní politika a zaměření dané banky. Náklady na vedení účtu u standardního klienta se pohybují od nuly až do více než 200 korun za měsíc.

V současné době přitom zažíváme boom bezplatných běžných účtů. Zájem o ně roste a v současné době tyto účty nabízejí jak nízkonákladové banky, tak i banky řekněme klasické. Ovšem ani bezplatný účet se základními funkcemi není pro každého. Jsou lidé, kteří dají přednost dostupnosti banky, bonusům u dalších souvisejících produktů, individuálnímu přístupu a kvalitě účtu, za což uhradí desítky a až stovky korun měsíčně. Tyto náklady je vyjdou výrazně levněji, než náklady, které by museli vynaložit například na dojíždění do pobočky v jiném městě, nebo vyšší náklady za výběry z bankomatů u cizích bank.

Bezplatný účet nemusí být vždy zcela bezplatný

Účet zdarma vám dnes nabídne (při splnění určitých podmínek) každá banka. Některé banky ale tím rozumí nulový poplatek za vedení takového účtu. Následně vám však banka zpoplatní využívání dalších jednotlivých služeb. S mnoha účty bez poplatku za vedení je spojena povinnost splnění nějaké podmínky. Pokud klient podmínku plní, neúčtuje mu banka žádný poplatek za vedení účtu. Pokud není podmínka splněna, může klient zaplatit i několik stovek korun. Podmínkami jsou nejčastěji  minimální měsíční příjem na daný účet, nebo stanovený objem placení kartou, či minimální zůstatek na tomto účtu. Je tak třeba zhodnotit, jaké podmínky bez problémů splňujete a které ne. V opačném případě vás může i účet bez poplatku za vedení vyjít draho.

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

hlava_papiry



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Jak nejlépe vybrat banku?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více