FINANČNÍ GRAMOTNOST: Kde hledat pomoc a ochranu: ČNB, ČOI, Finanční arbitr


08. 01. 2018  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Kde můžete hledat pomoc, když se k vám nechová banka, nebo pojišťovna správně? U jakých organizací se můžete bránit a jakým způsobem? ČTĚTE DÁLE!

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Kde hledat pomoc a ochranu: ČNB, ČOI, Finanční arbitr




Odmítl obchodník, banka nebo pojišťovna naši reklamaci a uvedl, že jsme si vadu způsobili sami, zboží nevhodně používali, nebo jsme provedli něco, kvůli čemu nám banka či pojišťovna strhla poplatek? Nevzdávejme se. Obchodníci i finanční instituce velkou část reklamujících zákazníků eliminují, aniž by je to stálo větší úsilí. Počítají totiž s tím, že po odmítnutí reklamace, většina klientů už přestane bojovat a nepříjemnou skutečnost přijmou jako fakt. Komu by se také chtělo kvůli „pětistovce“ soudit a zrovna u nás? To potvrdil i výzkum Evropské komise. Když obchodník reklamaci zamítne, Češi se s tím jednoduše smíří. Podle této studie téměř 75 % Čechů už dál nic nepodnikne - v tomto ohledu jsme na „pěkném“ předposledním místě před Řeky, kteří mají zjevně úplně jiné starosti.

Finanční arbitr má širokou působnost

Finančního arbitra vyhledáme v případě sporu s bankou o správnosti zaúčtované platby nebo sporu při zneužití platební karty neoprávněnou osobou, dále například ve sporu držitele předplacené karty jízdného s některými provozovateli veřejné dopravy, v případě sporu s věřitelem o odstoupení od úvěrové smlouvy nebo sporu o výši poplatku za předčasné splacení úvěru, při sporu s investiční společností o správnosti účtovaných manažerských poplatků, nebo sporu s pojišťovnou nebo pojišťovacím zprostředkovatelem při nabízení, poskytování nebo zprostředkování životního pojištění. Ročně přitom finanční arbitr řeší několik stovek sporů.

Pravomoci ČOI budou větší

Stále výraznější místo v oblasti ochrany spotřebitelů získává Česká obchodní inspekce (ČOI). Pravomoci ČOI posiluje novela zákona o ČOI. Tento zákon významně zvýší účinnost kontrol a pravomoci této organizace. Inspekce tak bude mít k dispozici adresy pro zasílání zboží z internetových obchodů při kontrolních nákupech, budou mít ze zákona právo na odstoupení od smlouvy na dodané zboží a vrácení peněz, budou moci vystupovat pod změněnou identitou při nákupech na internetu, nebo při kontrolách předváděcích akcí, nebo budou mít přístup do uzavřených prostor podnikatelů. ČOI je také institucí poskytující spotřebitelům mimosoudní řešení spotřebitelských sporů.

Kdy hledat pomoc ČNB

Důvodem pro řešení sporu Českou národní bankou je využívání nekalých praktik ze strany poskytovatele finančních služeb. Nekalou praktikou je takové jednání podnikatele vůči spotřebiteli, které je v rozporu s požadavky odborné péče, které je způsobilé podstatně ovlivnit jeho rozhodování tak, že může učinit obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil. Obrátit na ČNB se můžeme i v případě sporů o smlouvy uzavírané pomocí prostředků komunikace na dálku (telefon, fax, e-mail či internet). Pro spotřebitele je tento způsob jistě pohodlnější, ale možnost získat informace je omezenější, než při osobním jednání s poskytovatelem finanční služby. Novou pravomocí ČNB bude také dohled nad nebankovními poskytovateli úvěrů a podmínkami při nabízení a poskytování spotřebitelského úvěru v rámci nového zákona o spotřebitelském úvěru. ČNB také v budoucnu bude spravovat Centrální evidenci účtů.

Soud? Až poslední na řadě

Mělo by platit, že k soudu se obracíme až ve chvíli, kdy jiné možnosti dohody či řešení sporu nevedly k úspěchu. Úspěch u soudu nám přitom zaručuje kromě přiznání požadované částky i náhradu nákladů řízení, které vynaložíme na právníka, soudního znalce nebo poplatky. Musíme však počítat i s variantou, že v případě neúspěchu, tyto náklady zaplatíme druhé straně my. Může se jednat i o desítky tisíc korun.

DALŠÍ ČLÁNKY VĚNUJÍCÍ SE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Kde hledat pomoc a ochranu: ČNB, ČOI, Finanční arbitr

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více