FINANČNÍ GRAMOTNOST:
Kreditní nebo debetní karta? Jedno to není


20. 02. 2017  00:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

SERIÁL FINANČNÍ GRAMOTNOST: Kreditní nebo debetní karta, není to jedno? Oběma se přece platí bezhotovostně u obchodníka či se s jejich pomocí vybírá hotovost z bankomatu. Jedno to ale určitě není. Kartičky sice vypadají stejně, ale zcela jiné je to, co představují a k čemu slouží.

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Kreditní nebo debetní karta? Jedno to není




Nerozlišování mezi kreditní a debetní kartou vás může stát tisíce korun zbytečných nákladů.

Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou

Rozdíl mezi těmito druhy karet se dá popsat velmi snadno. Debetní karta obsluhuje běžný účet klienta. Tedy debetní kartou utrácíte své prostředky ze svého běžného účtu. Naopak kreditní karta je druh úvěru. Přímo tak utrácíte prostředky banky v rámci schváleného limitu a tyto následně splácíte bance. Právě s kreditní kartou jsou spojena pravidla, která bychom měli dodržovat, abychom si její používání užili.

Jak používat kreditní kartu

Kreditní karta (přesněji úvěrová karta) je úvěrový produkt. Banka vám předem schválí úvěrový limit, tedy limit útraty, kterou můžete kreditní kartou realizovat. A vy můžete platit. S kreditní kartou je na rozdíl od jiných druhů úvěrů spojena jedna velká výhoda. Tou je bezúročné období, které se pohybuje od 40 do 60 dnů a v rámci kterého, když úvěr splatíte, banka vám nebude účtovat úroky, které jsou jinak ve srovnání se spotřebitelskými úvěry vysoké. Úroková sazba se pohybuje nejčastěji od 14 do 26% ročně. Pro srovnání u hypoték se roční úroková sazba pohybuje aktuálně pod 2% ročně a u spotřebitelských úvěrů od 6 do 16% ročně. Klientům bank přitom dělá největší problém včas si vzpomenout na to, že mají úvěr splatit, nebo to prostě nestihnou. Některé banky nabízejí službu upozornění klienta na konec bezúročného období, zároveň si můžete nastavit inkaso, které zajistí včasné splacení vyčerpané částky. Kromě toho můžete při platbě kreditkou získávat různé slevy či část peněz zpět.

I přesto všechno, nedoporučujeme pořizovat si kreditní kartu za každou cenu. Není pro každého. Pokud nechcete sledovat, kdy máte splácet úvěr v rámci bezúročného období, nebo máte dostatek vlastních prostředků, se kterými hospodaříte, nemá cenu kreditní kartu zřizovat. Pokud však chcete využít bonusů a výhod spojených s placením kreditní kartou, nedostává se vám prostředků před výplatou, nebo se objevují mimořádné, nečekané výdaje, které vám kreditní karta pomůže pokrýt, pak vám může posloužit dobře.

Regulace u platebních karet - obchodníci ušetřili, klienti naopak

I u platebních karet došlo ke změnám, které měly vliv na oblibu a používání platebních karet a to jak karet debetních, tak kreditních. Díky evropské regulaci došlo k poklesu poplatků, které museli platit obchodníci za to, že jste u nich zaplatili kartou. Zatímco dříve museli někteří obchodníci zaplatit i více než 2% z objemu zboží, podle nových pravidel, které stanovily strop pro platby, zaplatí za platbu debetní kartou 0,2% z objemu útraty a kreditní kartou 0,3%. Ano, obchodníkům se zjevně ulevilo, klienti ale přišli o výhody, na které je banky dříve lákaly. Tyto bonusy buď zanikly, nebo se výrazně snížily. O zdražování jiných služeb v souvislosti s platebními kartami ani nemluvě. Že by se ale zboží v obchodech, díky sníženému poplatku pro obchodníky, zlevnilo, jsme nezaznamenali. Aktuálně se tak nejčastěji můžeme setkat s bonusem 1% z výše útrat kreditní kartou (dříve i 2%), který se připíše na účet klienta. Zachovány jsou také některé slevy z cen zboží u obchodníků. Snížení poplatků obchodníků za platbu kartou ale posloužilo také lidem z příhraničí, kteří jezdí nakupovat k sousedům, tak i turistům. Zatímco dříve jste v Německu s tuzemskou platební kartou zaplatili jen velmi výjimečně, po zavedení regulace už platba kartou není problém. 

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

hlava_papiry



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Kreditní nebo debetní karta? Jedno to není

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více