FINANČNÍ GRAMOTNOST: Porovnáváme ceny: bankovní účty, elektřina, plyn, pojištění


20. 11. 2017  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ GRAMOTNOST:Prostřednictvím internetových porovnávačů cen a podmínek služeb a zboží lze velmi snadno a rychle porovnat ceny, kvalitativní parametry a další informace o daném produktu. 

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Porovnáváme ceny: bankovní účty, elektřina, plyn, pojištění




Jen díky porovnávačům může rodina ušetřit i tisíce korun ročně. Už před několika lety si lidé zvykli na porovnávání cen jakéhokoliv zboží, které můžete na internetu zakoupit. Stačí zadat konkrétní produkt, včetně jeho označení a vyhledavač vám najde ceny všech nabídek tohoto zboží na internetu. Pak už si stačí objednat výrobek tam, kde je nejlevnější.

Porovnávat lze ceny dodavatelů energií

Porovnávání cen dodavatelů energií, zejména dodavatelů elektřiny a plynu se začalo rozvíjet po liberalizaci trhu před několika lety. Liberalizace umožnila snadnou a komfortní změnu dodavatele příslušných energií a služeb. Vyšší konkurence na trhu navíc vytvořila tlak na snižování cen a zlepšování kvality produktů a služeb. To vedlo k rozvoji webových služeb a aplikací, které jsou schopné vyhledat během několika vteřin nejvýhodnějšího dodavatele. Rodina může jen na základě porovnání cen dodavatelů ušetřit na cenách elektřiny nebo plynu několik tisíc korun ročně.

Banky nejsou jen běžné účty

Porovnávat v rámci bankovních služeb nemusíme jen výhodnost běžných účtů, což je první produkt, který se běžnému čtenáři v rámci bankovních služeb vybaví. Aktuálně můžeme porovnávat i výhodnost úvěrů, spořicích účtů, nebo termínovaných vkladů. Lidé si také čím dál častěji porovnávají nabídky refinancování úvěrů nebo konsolidace půjček. Porovnávat lze podle několika kritérií. Nejdůležitější je výše RPSN.

Pojištění porovnávají a rovnou i prodávají

Zajímavou kategorií je porovnávání výhodnosti pojištění. Zejména porovnávače povinného ručení jsou velmi populární a díky zájmu o ně se přeměnily i ve zprostředkovatele. Lidé si tak vyhledají nejvýhodnější či nejlevnější povinné ručení a to si přímo na stránkách vyhledavače i on-line zřídí. Vše snadno a rychle. Vyhledavače tak získávají další využití a provozovatelům přinášejí zajímavé příjmy.

Ukázky různých srovnávačů: náklady běžného účtu - kalkulátor www.bankovnipoplatky.com, pojistné produkty, plyn, elektřina - www.porovnej24.cz, mobilní tarify - www.dtest.cz/tarify, porovnávání zboží – www.heureka.cz apod.

Není to jen o ceně

Výběr konkrétního produktu nebo služby bychom neměli omezovat pouze na výši ceny. Některé nabídky nízkých cen totiž mohou být podezřelé. Nejlevnější služba pak může být ve svých důsledcích kupodivu službou nejdražší, nebo službou nevýhodnou či nekvalitní. Například při porovnávání úvěrů neporovnávejte jejich výhodnost podle výše měsíční splátky. Finanční instituce umí elegantně snížit splátku například výrazným prodloužením splatnosti úvěru, který může být nákladově výrazně dražší než úvěr se splátkou vyšší. To samé platí při porovnávání pojistek. Nejnižší cena může také znamenat omezený rozsah plnění a výrazně větší počet výluk, tedy událostí na které se pojištění nevztahuje.

Výpovědní lhůty

U smluv na dobu neurčitou trvá zpravidla 3 měsíce, v případě doby určité pak záleží na dodavateli a obchodních podmínkách vztahujících se ke konkrétní smlouvě. Rozlišovat bychom pak měli výpověď smlouvy od odstoupení od smlouvy. V případě výpovědi ukončujeme řádně smlouvu v příslušné výpovědní lhůtě. Naopak v případě odstoupení se smlouva ruší už od počátku a strany by si měli vrátit vše co si do té doby vzájemně plnily.

Jak se počítá výpovědní lhůta?

Výpovědní lhůta se nepočítá ode dne následujícího pod dni odeslání výpovědi jak si lidé často myslí. I výpovědní lhůta má svá specifická pravidla. Výpověďní doba začíná plynout prvním dnem měsíce, který následuje po měsíci, kdy dodavatel energií, nebo finanční instituce přijala dopis s výpovědí. Pokud tedy zašlete 31. dubna výpověď, kterou obdrží instituce až 2. května, pak první den výpovědní lhůty počne běžet až 1. června. Výpovědní lhůta tak skončí k poslednímu dni měsíce srpna a od prvního září už můžete využívat službu nového dodavatele.

DALŠÍ ČLÁNKY VĚNUJÍCÍ SE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!



FINANČNÍ GRAMOTNOST: Porovnáváme ceny: bankovní účty, elektřina, plyn, pojištění

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více