Finanční gramotnost roste s věkem


12. 11. 2015  00:14     Miroslav Zeman     komentáře (1)

FINANČNÍ GRAMOTNOST: V rámci průzkumu finanční gramotnosti Čechů, který realizovala Česká spořitelna jsme zjistili, že nejohroženější skupinou s nejnižšší finanční gramotností jsou lidé s nízkým vzděláním a příjmy a lidé mladí. ČTĚTE DÁLE!

Finanční gramotnost roste s věkem




Lidé s nízkými příjmy a nízkým vzděláním dopadly v rámci průzkumu finanční gramotnosti nejhůře. Jejich znalosti tak byly výrazně nižší, než znalosti lidí s nadprůměrnými příjmy a středoškolským či vysokoškolským vzděláním. 

Další nejohroženější skupinou obyvatel jsou lidé mladí. Tito lidé bohužel nemají žádné praktické zkušenosti s financemi a vzdělávání a zvyšování finanční gramotnosti na základních a středních školách je velmi nedostatečné. Tito lidé tak jsou zejména z pohledu finanční zodpovědnosti absolutně nejohroženější skupinou. Právě mladí lidé pak mají nejvíce namířeno k nezodpovědnému zadlužování či předlužení a následně jim hrozí exekuce. Takový mladý člověk si pak do budoucího života nese obrovskou zátěž a problémy.

FG věk

Z tabulky vyplývá, že nejodpovědnější a nejlépe vzdělanou věkovou skupinou jsou lidé ve věku mezi 40 až 49 lety. Jejich celkové skóre představuje hodnotu 37. Oproti nejmladší generaci ve věku 15 až 19 let, která vykazuje hodnotu pouze 20, jeto téměř dvojnásobně vyšší hodnota. Oproti vrcholu ve věkové skupině čtyřicátníků už následně finanční gramotnost zase klesá a to až k hodnotě 32 u lidí ve věku mezi 60 až 70 lety. Tento pokles je se zvyšujícím se věkem pochopitelný a logický. Lidé v důchodovém věku už nemají takovou kapacitu vnímat moderní finanční služby a zachovávají si své zvyky. Logicky pak už také tolik nevyužívají finančních produktů a služeb. Na druhou stranu jsou lidé v důchodovém a těsně předdůchodovém věku výrazně více odpovědní. Jejich finanční odpovědnost je tak mezi všemi věkovými skupinami nejvyšší.

Ještě vyšší je rozdíl v hodnocení finanční gramotnosti mezi lidmi se základním vzděláním a vysokoškolským vzděláním. Zatímco hodnota finanční gramotnosti činila u lidí se základním vzděláním pouze 21, v případě vysokoškoláků to pak bylo 45. To pak odpovídá i výši příjmu, kdy lidé se základním vzděláním patří do nízkopříjmových skupin, zatímco lidé se vzděláním vysokoškolským vykazují příjmy nejvyšší.

 DALŠÍ INFORMACE O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI A VZDĚLÁVÁNÍ NALEZNETE ZDE!

 



Finanční gramotnost roste s věkem


Dobrý den. Zajímavá je i naše statistika rozložení věkových skupin dlužníků v oddlužení. Zde nejv...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15763416640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více