Finanční kalendář aneb kdy a proč být letos ve střehu


21. 01. 2013  14:30     tz     komentáře (0)

Také si každý rok dáváte marně předsevzetí, že už konečně začnete pravidelně spořit, před letní dovolenou budete mít na účtu dostatečnou sumu nebo že už nebudete odkládat nákup bytu či nového automobilu? Pokud se vám podobné myšlenky toulají hlavou, přečtěte si následující řádky. Seriál Ze života peněž vám i letos bude přinášet tipy, jak se těšit z dobrého finančního zdraví.

Finanční kalendář  aneb kdy a proč být letos ve střehu




1. Novoroční spoření 
Do nového roku řada lidí vstupuje s přáním typu „začnu šetřit a zbavím se dluhů“. Jak ale postupovat? Základem je zjistit, jakou částku máte možnost měsíčně ukládat na spoření. K tomu postačí jednoduše porovnat příjmy a výdaje vaší domácnosti. Nejlepší je, pokud si budete zapisovat konkrétní měsíční útratu. Při letmém pohledu na seznam můžete zjistit, jaké položky kupujete pravidelně a bez jakých věcí se v pohodě obejdete. Právě ty vám mohou ušetřit i několik stovek měsíčně. Souhrnné výdaje pak porovnejte s veškerými příjmy. „Nezapomeňte do nich zahrnout i pravidelné příspěvky státu. Pokud zjistíte, že vám na konci měsíce zbude určitá suma, máte vyhráno. Nyní jen musíte zvážit, zda peníze chcete mít okamžitě k dispozici na spořicím účtu (např. Era červené konto) a na jaký účel budete spořit (např. rekonstrukce bytu). Podle toho si pak vyberete nejvhodnější druh spoření. Rozhodně se ale ze všeho nejdřív pusťte do tvorby rezervy na běžném účtu pro případ nenadálých výdajů, která by měla optimálně pokrývat náklady na tři až šest měsíců,“ doporučuje výkonný manažer Ery a Poštovní spořitelny Libor Svoboda. Pokud však zjistíte, že s penězi nevystačíte, snažte se omezit už zmíněné zbytečné nákupy. Další možností je doplnit chybějící příjmy brigádou.  
Rada navíc: Výhodné je využít v rámci dlouhodobého spoření pravidelných příspěvků státu. Jedná se například o penzijní připojištění nebo stavební spoření. 

2. Jarní daně, nezapomeňte na ně 
Pokud jste OSVČ nebo máte samostatnou výdělečnou činnost jen jako menší přivýdělek k platu, pak musíte odevzdávat přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Termín je do 2. dubna 2013. Dále budete potřebovat Přehled o příjmech a výdajích pro OSSZ, který se podává do jednoho měsíce ode dne, ve kterém jste odevzdali daňové přiznání. Stejný termín se vztahuje i na Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu. „Dávejte si dobrý pozor, abyste odevzdali všechna přiznání včas. Jinak vám totiž hrozí pokuta, jejíž výše se může pohybovat až do 100 000 korun,“ upozorňuje Libor Svoboda. Jestliže jste i plátci DPH, tak si do diáře vyznačte termíny 25. ledna, dubna, července a října. Další daňové povinnosti a rady i pro právnické osoby naleznete na webových stránkách www.erasvet.cz/pravnicke-osoby. Finanční úřady mají od ledna letošního roku zavedeny nové bankovní účty a datové schránky sloužící jako informační kanál veřejné správy, lze tedy přes ně poslat i daňové přiznání. „Chceme datové schránky nabídnout v mnohem přívětivějším a důvěrně známém prostředí, aby s nimi jejich majitelé - a je jedno zda velké společnosti nebo živnostníci nebo jakýkoli fyzická osoba - pracovali jednoduše,“ představuje záměr propojení elektronického bankovnictví s komfortními datovými schránkami člen představenstva ČSOB Jan Lamser.
Podrobnosti k daňovým přiznáním najdete na webu Finanční správy ČR nebo na místním finančním úřadu. Jako den platby daně se považuje den, kdy finanční úřad částku daně obdrží na svůj bankovní účet. Proto při posílání platby do jiné banky v České republice počítejte s tím, že peníze mohou být připsány až následující pracovní den.
Rada navíc: Platit daň můžete nejsnáze bankovním převodem, pak v hotovosti nebo formou poštovní poukázky.   Nezapomeňte přitom překontrolovat svůj variabilní symbol. Díky němu finanční úřad zjišťuje totožnost plátce.

3. Letní dovolená 
Mnoho lidí myslí na letní prázdniny již začátkem roku a objednávají si zájezdy na tzv. first minute. Výhodou je, že díky koupi s několikaměsíčním předstihem mají jistotu, že budou mít k dispozici vybraný termín a místo pobytu. Druhou možností je počkat až na letní sezónu, kdy se řada cestovních kanceláří předhání s nabídkou na tzv. last minute. Po úhradě dovolené na vás čeká další dilema – platit v zahraničí raději v hotovosti, nebo kartou? „Pokud zvolíte platby kartou, budou účtovány mnohdy výhodnějším kurzem střed a při nákupu nebudete muset, stejně jako v Česku, platit žádné další poplatky. Navíc nejen na dovolených se vyplatí mít zřízenou službu Era info. Díky sms zprávám nebo e-mailům máte okamžitý přehled o zůstatku a pohybech na vašem účtu, včetně použití platební karty,“ objasňuje Libor Svoboda. Jsou však situace, kdy se bez hotovosti neobejdete. Jedná se například o zdravotní službu nebo drobné výdaje typu zmrzlina na pláži. Proto je dobré platby kartou a hotovostí kombinovat.
Rada navíc: Pokud si vyměníte větší sumu hotovosti, pak ji po příjezdu do hotelu raději nenechávejte volně v pokoji, ale raději ji uložte na bezpečné místo např. do hotelového sejfu. 

4. Na podzim nový vůz 
Pokud jste se rozhodli pořídit ojetý vůz, pak před jeho platbou raději ověřte, zda se o něj nezajímá Policie ČR. Můžete využít stránek aplikace: policie.cz/patrani-vozidla. Po platbě musíte automobil do deseti dnů řádně zaregistrovat v centrálním registru vozidel a přihlásit ho u pojišťovny, kde zaplatíte povinné ručení. Vyhýbat se této povinnosti se nevyplatí. Pokud s vozem bez povinného ručení způsobíte škodu, budete ji muset zaplatit z vlastní kapsy. Kromě toho se také dopouštíte přestupku a hrozí vám sankce i od České kanceláře pojistitelů, jíž budete muset přispět do garančního fondu. U osobního vozu se sazba pohybuje od 50 do 70 korun za den. Musíte zajít i na referát dopravy městského úřadu, kde požádáte o registraci. Přihlásit můžete jen automobil, který má platný technický průkaz a sjednané pojištění.
Rada navíc: Pokud chcete nákupem ojetého vozu ušetřit, dejte si pozor, jakou emisní normu vůz splňuje. Od toho se totiž odvíjí výše tzv. ekologického poplatku.

4. Tuhá zima, v novém bytě bude prima
Pořízení vlastního bydlení není mnohdy nejsnáze dosažitelným snem v životě každého člověka. Platba za koupi bytu totiž několikanásobně přesahuje úspory nejen daného zájemce, ale i rodinných příslušníků ochotných finančně pomoci. V tom případě obvykle přichází na řadu hypoteční úvěr. „Nejčastěji se poskytuje na 70 – 80 % hodnoty zástavní nemovitosti. Úroková sazba hypotečního úvěru se fixuje na předem dohodnutou dobu, nejčastěji klienti využívají 1 rok až 5 let,“ říká Libor Svoboda. Před samotnou koupí bytu si raději ověřte, kdo je skutečný vlastník bytu. Tuto informaci jednoduše zjistíte z výpisu katastru nemovitostí. Z něj také můžete zjistit, zda není na nemovitosti uloženo zástavní právo nebo věcné břemeno. Kupní smlouva musí mít zákonem stanovené náležitosti a jednoznačně z ní musí být zřejmé, kdo, komu, co a za jakých podmínek prodává. Důležité jsou především podrobně popsané povinností obou smluvních stran.
Rada navíc: Nikdy nepodepisujte smlouvu, která obsahuje ustanovení, jimž nerozumíte. Vše si důkladně pročtěte a ptejte se na vše, co Vám nedávám smysl.



Finanční kalendář aneb kdy a proč být letos ve střehu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16488050480

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více