Finanční poradna BP:
Daň z nemovitých věcí se přiznává v lednu


02. 10. 2017  00:38     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se stal vlastníkem nemovitosti a není si jistý do kdy má podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí a kdy jí má zaplatit. ČTĚTE DÁLE!

Finanční poradna BP: Daň z nemovitých věcí se přiznává v lednu




Daň z nemovitých věcí je daní majetkovou. Hradíme jí za to, že jsme vlastníky nějaké nemovitosti. Nesmíme tedy tuto daň zaměňovat například za daň z nabytí nemovitých věcí, nebo daň z příjmu z daru. Daň z nemovitých věcí se hradí každý rok a příjmy z této daně jsou v plném rozsahu příjmem obce kde se daná nemovitost nachází.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, minulý týden jsem koupil dům. Realiťák mě ale upozornil na to, že bych měl přiznat a zaplatit daň z nemovitosti. Já ale přitom už daňové přiznání ihned po vkladu podal a zaplatil. Bylo to přiznání k dani z převodu nemovitosti, kde sem to musel jako kupující zaplatit já. Mám tedy ve věci zmatek já, nebo realiťák? A mám tedy ještě něco platit, nebo zaplacením daně z převodu už mám všechno co se týká daní splněno? Ta daň byla tuším 4 procenta. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Předně bych upravil několik pojmů, které jste použil, aby byla i moje odpověď aktuální a přesná. Předně jste nehradil a nepřiznával daň z převodu nemovitosti, ale daň z nabytí nemovitých věcí. Proto jí jako kupující hradíte, protože nemovitost nabýváte. Stručně řečeno, platíte daň zato, že jste si koupil nemovitost. Jakmile nemovitost koupíte, tak Vám vznikne povinnost hradit daň z nemovitých věcí. To je právě ta daň, na kterou běžně chodí složenky každý rok z finančního úřadu. Platíte ji tedy opakovaně každý rok za to, že nemovitost vlastníte. Tuto daň skutečně musíte přiznat nejpozději do konce ledna příštího roku, a uhradit nejpozději do konce května následujícího roku. Připomínám, že pro první platbu Vám žádná složenka nepřijde, úhradu provedete na základě podaného daňového přiznání.

DALŠÍ DOTAZY NAŠICH ČTENÁŘŮ A ODPOVĚDI ODBORNÍKA NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna BP: Daň z nemovitých věcí se přiznává v lednu

Diskutovat (0)