Finanční poradna BP:
Hypotéku lze kombinovat s jinými typy úvěrů


31. 07. 2017  00:28     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář neplní podmínku poskytnutí hypotéky, tedy 10 procentní spoluúčast vlastních prostředků na hodnotě nemovitosti. Jak může věc řešit?

Finanční poradna BP: Hypotéku lze kombinovat s jinými typy úvěrů




Čtenář disponuje pouze pěti procenty vlastních finančních prostředků na spolufinancování pořízení nemovitosti. Jedná se o pět procent z hodnoty nemovitosti určené znalcem banky, nikoliv o kupní cenu nemovitosti. Čtenář tak neplní podmínku bank na rozsah spoluúčasti, která činí minimálně deset procent hodnoty nemovitosti.

Dotaz čtenáře:

Hezký den, chceme si s manželkou pořídit byt, něco našetřeno máme, ale v bance nám sdělili, že je to málo. Naše úspory jsou asi pět procent ceny nemovitosti. Banka nám tak prý úvěr nemůže poskytnou, protože nemáme dost svých peněz, abychom mohli na hypotéku byt koupit. Dřív to přitom bohatě stačilo a někteří lidé dostali i hypotéku na celou cenu nemovitosti. Nevíte tedy jak je to správně, případně jaká banka by nám půjčila 95 procent hodnoty nemovitosti tak, aby nám teď našetřené peníze na tu hypotéku stačily? Nebo jak tedy věc řešit?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, žádnou banku, která by Vám půjčila 95 procenta hodnoty nemovitosti neznám. Všechny banky musí plnit toto zatím doporučení České národní banky a také je zatím všechny dle mých informací plní. Musíte se tedy vyrovnat s danou situací a řešit nikoliv banku, ale výši své spoluúčasti tak, abyste podmínky bank pro poskytnutí hypotéky splnil. Řešením, které se nyní reálně aplikuje, je dofinancování z jiného typu úvěru. Banky tak mohou poskytnout mimo hypotéku například spotřební úvěr, nebo je možné dofinancovat vlastní zdroje úvěrem ze stavebního spoření. I když se tedy jedná o další úvěr, jedná se pro banku z hlediska poskytnutí hypotéky o vlastní zdroje klienta. Je ale třeba počítat s větší rezervou ve Vašich příjmech, abyste byli dostatečně bonitní jak pro podmínky poskytnutí hypotéky, tak pro poskytnutí doplňujícího úvěru.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠICH ODBORNÍKŮ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna BP: Hypotéku lze kombinovat s jinými typy úvěrů

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více