Finanční poradna BP:
Hypotéku lze kombinovat s jinými typy úvěrů II.


07. 08. 2017  08:06     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Hypotéku lze zatím stále kombinovat s jinými typy úvěrů, ale pozor. ČNB hodlá tyto postupy kontrolovat a případně také sankcionovat.

Finanční poradna BP: Hypotéku lze kombinovat s jinými typy úvěrů II.




Banky a jejich klienti obcházejí doporučení České národní banky o omezení výše poskytovaných úvěrů maximálně na 90 procent hodnoty nemovitosti tím, že zbytek doplňují do sta procent jiným typem úvěrů než hypotékou. ČNB už dala prostřednictvím svého guvernéra vědět, že tyto praktiky nebude do budoucna tolerovat.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, se zájmem sem si přečetl Vaši radu z minulého týdne, kde jste odpovídal na dotaz jak řešit nedostatek vlastních peněz při pořízení hypotéky. Už jsem o tom také četl, že banky doplňují hypotéky úvěrama ze stavebního spoření, nebo spotřebákama apod. Je ale tohle řešení v pořádku? Slyšel sem taky lidi z ČNB, kteří říkali, že tohle chování bank se jim nelíbí a budou ho chtít nějak řešit nebo dokonce trestat a budou k tomu i kontroly. Jde mi tedy o to, jak dlouho bude možné takové řešení, které zatím funguje využít. Tedy jestli moc dlouho nečekat než si vezmeme ten úvěr.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tyto způsoby stále fungují a banky je umožňují, resp. klientům přímo doporučí nejvhodnější produkt. Je to samozřejmě v zájmu banky, aby nepřicházela o klienty, kteří pouze přejdou ke vstřícnější konkurenci. A to si banky nemohou zatím dovolit. Aktuálně je tedy možné právě tímto způsobem doporučení ČNB obcházet. ČNB ale dala vědět, že tyto praktiky do budoucna tolerovat nehodlá a bude je kontrolovat a případně i řešit. Jde o to, zda zatím má zákonné pravomoci sankcionovat nedodržování svých doporučení. Zákon, který zatím leží ve sněmovně a který měl dát ČNB právo nařízeními regulovat závazně banky zatím v navrženém znění neprošel a poslanci ani nejsou moc nakloněni jeho schválení. Musíme tedy čekat s jakými dalšími kroky ČNB přijde a zda skutečně bude aktivity bank při obcházení doporučených limitů nějak aktivně řešit a toto řešení nebude jen na verbální úrovni. S pořízením úvěru bych určitě neotálel, a to už jen kvůli stále ještě relativně příznivým sazbám u hypoték.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna BP: Hypotéku lze kombinovat s jinými typy úvěrů II.

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více