Finanční poradna BP:
Jak nejlépe platit v zahraničí?


24. 02. 2020  00:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ve svém dotazu zajímá o možnosti, jak nejlépe platit na své dovolené. Existuje několik možností. ČTĚTE DÁLE!

Finanční poradna BP: Jak nejlépe platit v zahraničí?




Každá možnost pro placení v zahraničí má svá pro a proti. Některá je dražší, ale bezpečnější, jiné jsou zase méně bezpečné, ale levnější. Lidé si musí uvědomit, co jim vyhovuje, jakým způsobem a za co budou v zahraničí platit a v jakém objemu. Důležité také je, do jaké země se na dovolenou vydáme. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den,

vyrážíme v červenci na dovolenou a chtěli jsme se vás, jako odborníků, zeptat, jak si máme zabezpečit placení v zahraničí. Jedeme do Řecka a trošku máme obavy ze situace a jak tam vůbec, s ohledem na zadlužení Řecka, fungují banky a placení. Jaké možnosti tedy pro placení máme a jakou nám můžete doporučit? Určitě nechceme zbytečně platit, ale zároveň také nechceme mít zbytečné starosti a vyřizování na místě. Byli bychom rádi, kdyby vše bylo možné vyřídit co nejkomfortněji. 

Odpověď odborníka:

Dobrý den,

možností pro placení v zahraničí máte hned několik. Záleží jen na tom, který způsob budete preferovat. Můžete si buď vyměnit hotovost za eura, při aktuálním kurzu cca 24,87 korun za jedno euro nebo si můžete vzít s sebou platební kartu, kterou budete na místě platit, což je také nejvýhodnější způsob placení. Nebo kartu využijete pro výběr hotovosti přímo na místě. 

Pokud si vezmete s sebou vysokou hotovost, pak riskujete její ztrátu či odcizení. Zároveň také ztrácíte určitý komfort, protože budete muset peneženku neustále hlídat a na pláži si asi, bez starostí a pozornosti ke svým věcem, moc neužijete. Další možností je nechat si hotovost uloženou v trezoru v hotelu, kdy ale za trezor v mnoha případech poměrně dost zaplatíte. Tím se vytrácí hodnota výhodnosti hotovosti. 

Ideální je tak na místě platit kartou všude, kde to bude možné. Platba kartou je za takových standardních podmínek nejvýhodnější. Navíc kartu nemusíte tak pečlivě hlídat jako hotovost, protože její ztráta vás neohrožuje tak, jako když někdo odcizí hotovost. Přes kartu se totiž k hotovosti nikdo nedostane, pokud nezná pin. Kartu je navíc možné ihned  neprodleně zablokovat.

Další možností je výběr přímo na místě ze zahraničního bankomatu. V takovém případě ale musíte počítat s úhradou poplatku za výběr, který se u bank dosti liší. Některé banky, ovšem u svých prémiových účtů, nabízejí výběr v zahraničí zdarma.

DALŠÍ DOTAZY NAŠICH ČTENÁŘŮ A ODPOVĚDI ODBORNÍKA NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna BP: Jak nejlépe platit v zahraničí?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více