Finanční poradna BP:
Spořit? Raději stavební spoření


25. 11. 2019  05:54     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY. Úroky u spořících a termínovaných účtů sice rostou, ale i tak neporáží poměrně vysokou inflaci. Skvělou alternativou je stále produkt stavebního spoření.

Finanční poradna BP: Spořit? Raději stavební spoření




Stavební spoření je stále nejvhodnější a nejvýnosnější formou spoření. Důvodem je stále vysoký státní příspěvek ke stavebnímu spoření. Výnosy ze stavebního spoření jsou tak vyšší než je aktuální inflace v České republice.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, dal jsem několik desítel tisíc korun na svůj spořící účet. Když jsem ale vyhodnocoval po roce výnosy z tohoto účtu, jednalo se o několik stovek korun za celý rok. Po dalším propočítání jsem zjistil, že výnos z úroku u spořícího účtu nepokryl ani výši inflace, která aktuálně činí 2,6 procenta. I přesto, že spořím na účtu, který je k tomu přímo určený a měl by vykazovat alespoň takový výnos, abych nepřicházel o hodnotu naspořené částky, je skutečnost zcela jiná. Existuje ještě nějaká možnost, jak dosáhnout lepšího zhodnocení bez toho, abych musel nést nějaké velké riziko? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jak spořící, tak termínované účty nedosahují ani v jednom případě vyššího zhodnocení než je výše inflace. Hodnota úspor se tak v průběhu doby snižuje. Jde už pouze o to jak rychle. Nejvhodnější alternativou je proto stavební spoření. Po přičtení částky státní podpory přesahuje aktuální výnos ve většině případů inflaci a tudíž nedochází ke znehodnocování částky. Aktuálně činní částka maximální státní podpory ke stavební spoření 2.000 korun. Pokud byste naspořili třeba jen 20 000 korun, činilo by zhodnocení jen díky státní podpoře celých 10 procent, k tomu je také nutné připočítat výnosy z poměrně slušných úroků z vkladů. Stavební spoření je u nižších částek vkladů jednoznačně nejvýhodnější formou spoření. Má ale i své nevýhody, například nemožnost částku předčasně vybrat a použít bez ohrožení nároku na státní podporu.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ FINANČNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna BP: Spořit? Raději stavební spoření

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více