Finanční poradna BP:
Úvěr na dovolenou si rozhodně neberte


15. 04. 2019  00:39     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářovi náš odborník jednoznačně radí, aby si nebral na dovolenou úvěr a nepoužíval zbytečně kreditní kartu za platby související s dovolenou. ČTĚTE DÁLE!

Finanční poradna BP: Úvěr na dovolenou si rozhodně neberte




Brát si úvěr na dovolenou, nebo používat kreditní kartu na platbu nákladů souvisejících s dovolenou je velkým hazardem, který se rozhodně nemusí vyplatit, a také se často nevyplácí. Výdaje na dovolenou nejsou investice, ale spotřebou, která se okamžitě spotřebovává a zůstávají pak jen ničím nekryté dluhy.

Dotaz čtenáře:

Všude čteme, že si nemáme brát úvěr na dovolenou. Logiku chápu, ale nevidím důvod co je právě na dovolené na úvěr špatného, když si úvěr můžu brát třeba na hrnce, nábytek, auto nebo elektroniku? Vždyť i tyto věci hodně rychle ztrácí svojí hodnotu a je přece už na každém, jestli preferuje koupi zbytečného zařízení do bytu nebo kuchyně, nebo preferuje zážitky a vzdělání, které cestování a dovolené přináší. Dokonce si myslíme, že utratit úvěr za dovolenou, nebo poznávací zájem je investicí do vlastního vzdělávání a svých zážitků a to je velká hodnota. Co si také myslíte o používání kreditních karet v zahraničí a na výdaje, které vynakládáme za věci související s dovolenou?

Odpověď odborníka:

Jdete na to chytře. Dovolená jako investice do vzdělání je zajímavý pohled. Ale mám realističtější. Dovolená či poznávací zájezd, ač nezpochybňuji možné kvality a přínosy, je okamžitým spotřebovaným výdajem. Za týden je po všem a vám zůstane pouze dluh. A nejen dluh, ještě mnoho tisíc korun nákladů spojených se splácením úvěru. Chcete opravdu jezdit na tak drahé dovolené, kde možná ušetříte na ceně jako takové, ale další stovky a tisíce korun zaplatíte na úrocích a poplatcích? Rozdíl oproti koupi zařízení či elektroniky na úvěr je v tom, že i při velkém poklesu hodnoty těchto věcí zde nějaká hodnota zůstává. V případě, že se dostanete do problémů se splácením můžete tyto věci byť za třeba čtvrtinovou cenu prodat a část úvěru tím uhradit. Takovou možnost ale v případě dovolené na úvěr rozhodně nemáte. Dovolená navíc kumuluje další náklady spojené s ní, jako cestovní pojištění, kapesné, případně výdaje za léky apod. I z tohoto důvodu musíme trvat na tom, že pořizovat dovolenou na úvěr je jasný hazard. Rozhodně také nedoporučujeme používat pro tyto výdaje kreditní karty, protože i v tomto případě se jedná o úvěr jako kterýkoliv jiný. Rozdíl je pouze v tom, že úvěr z kreditní karty, pokud ji včas nesplatíte, je velmi ddrahý a nevýhodný.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ FINANČNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna BP: Úvěr na dovolenou si rozhodně neberte

Diskutovat (0)