Finanční poradna serveru BP:
Daňový bonus na dítě nelze uplatňovat dvakrát


06. 04. 2020  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLENÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Rodiče se musí vždy dohodnout, kdo z nich uplatní daňovou slevu na společné dítě. Oba jí uplatnit nemohou a to ani polovinou.

Finanční poradna serveru BP: Daňový bonus na dítě nelze uplatňovat dvakrát




Daňová sleva na dítě je úleva, která je určena přímo pro dané dítě, proto ho může využít pouze rodič, s nímž žije dítě ve společné domácnosti, a zároveň je možné tuto slevu uplatnit pouze jedním z rodičů.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, nemohu se s přítelem dohodnout na tom, kdo z nás uplatní daňovou slevu na naše společné dítě, které se nedávno narodilo. Přítel trvá na tom, že víc vydělává, tak má nárok si slevu uplatnit on. Ale já i při mateřské podnikám a chci si dítě uplatnit sama. S přítelem není řeč a vyhrožuje mi. Je pravda, že slevu na dítě si může uplatnit ten z partnerů, který více vydělává? Nebo si můžeme slevu uplatnit oba a každý třeba polovinu té částky? S partnerem žijeme jen přechodně. Já s dcerou tedy bydlím jinde než on.

Odpověď právníka:

Dobrý den, daňovou slevu na dítě nelze uplatnit dvakrát a ani se o ní podělit v rámci daňového přiznání. Uplanit slevu může pouze jeden z rodičů. V tomto případě se ani nemusíte dohodnout na tom, kdo slevu uplatní, nárok na její uplatnění máte Vy. Důvodem je skutečnost, že dítě žije s Vámi ve společné domácnosti a otec přijíždí pouze občas. Nárok na uplatnění slevy na dítě má tedy pouze ten z rodičů, s nímž žije dítě ve společné domácnosti. Bez obav tak můžete ve svém daňovém přiznání uplatnit slevu na dítě pouze Vy.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!


 



Finanční poradna serveru BP: Daňový bonus na dítě nelze uplatňovat dvakrát

Diskutovat (0)