Finanční poradna serveru BP:
Daňový bonus na dítě u podnikatelů až v příštím roce


25. 09. 2017  00:33     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL – FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Můžete si po novelizaci zákona o dani z příjmu jako podnikatel s paušálem uplatnit bonusy na děti? Ano, ale..

Finanční poradna serveru BP: Daňový bonus na dítě u podnikatelů až v příštím roce




Podnikatelé využívajících paušály si neuplatňují děti v jednotlivých měsíčních příjmech jako zaměstnanci, kterým se uplatněním paušálů zvyšuje čistá mzda. V případě podnikatelů platí, že si uplatní daňový bonus na děti jednou ročně při řádném daňovém přiznání, které se podává do konce března následujícího roku.

Dotaz čtenáře:

Dobré ráno, jsem začínající podnikatel a dočetl jsem se, že i když budu uplatňovat výdaje daňovým paušálem, tak mám nově nárok odečíst si z daně odečty na děti, které mám hned čtyři. Je to pravda a můžu tedy už nyní odečítat na své děti tento rok?  A jak se to provádí? Chtěl bych, aby mi zůstalo více peněz pro rodinu v ruce a neplatil jsem tak vysoké daně, když tu tahle možnost je.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, novelou zákona o dani z příjmu dostali živnostníci, využívající paušál, opět možnost využívat daňové bonusy na děti. Polepšit si tak mohou až o několik tisíc korun ročně. Zákon tuto možnost přinesl už pro tento rok, tedy už za rok 2017 si mohou podnikatelé s paušálem uplatňovat daňový bonus na dítě. Ke skutečnému vyúčtování ovšem dojde až v následujícím roce, tedy do konce  března následujícího roku, kdy bude podáváno daňové přiznání za rok 2017. V tomto daňovém přiznání už si podnikatelé uplatní kompletní daňové bonusy na všechny své děti které vyživují. Podmínkou pro uplatnění dětí v daňovém přiznání je společné bydliště a trvalá péče o toto dítě. Další podmínkou je, že si tento bonus nesmí současně uplatňovat druhý rodič.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: Daňový bonus na dítě u podnikatelů až v příštím roce

Diskutovat (0)