Finanční poradna serveru BP:
Hypotéky za tři procenta? Mohou být už za rok


13. 11. 2017  00:43     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL – FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Hypotéky s úrokovou sazbou přes tři procenta se mohou stát už brzy realitou. Důvodem budou pokračující zpřísňování podmínek poskytování úvěrů i růst úrokových sazeb na trhu.

Finanční poradna serveru BP: Hypotéky za tři procenta? Mohou být už za rok




V současné době jsme si zvykli na úrokové sazby u hypoték kolem 2 procent ročně. Financování pořízení nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru je tak stále velmi lukrativní a výhodné. Zlaté časy hypoték však mají postupně skončit. I když ani poté nebude situace dramatická a úrokové sazby nebudou zdaleka tak vysoké jako na začátku tohoto tisíciletí.

Dotaz čtenáře:

Můžete mi prosím sdělit jaká je aktuální běžná úroková sazba u hypotéky na trhu? Jaký přepokládáte vývoj v následujícím roce? Velmi zvažujeme pořízení hypotéky, ale musíme zvažovat několik důležitých věcí současně. Na jedné straně musíme sehnat cenově přijatelnou nemovitost. Na druhé straně pak chceme co nejlevnější úvěr a také co nejnižší část spoluúčasti, abychom si mohli udržet rezervu pro případ nenadálých situací. Někdo říká, že současné úroky se udrží i příští rok, někdo jiný zase říká, že naopak úroky půjdou nahoru. Nevím co je pravda.

Odpověď odborníka:

Mluvit o pravdě v těchto věcech není úplně vhodné. Pravda v zásadě neexistuje, jedná se pouze o nějaké predikce, odhady a očekávání. Pravdu pak ukáže jedině budoucnost. Někdo se ale může té pravdě blížit více a jiný méně. Z mého pohledu je skutečně čas co nejdříve si pořídit hypotéku a sjednat si co nejdelší fixační období. V příštím roce už totiž s velkou jistotou úroky u hypoték výrazněji vzrostou. ČNB totiž ještě do konce roku přistoupí k výraznému zvýšení úrokových sazeb na trhu, které by se mohly dostat až k jednomu procentu. Je pak zřejmé, že banky nebudou moci u hypoték udržovat úroky na úrovni 2 procent, ale tato výše se i přes vysoce konkurenční prostředí bude posouvat ke třem a více procentům. Lehce si pak spočítáte, že o jedno procento vyšší úrok může při velmi vysokých úvěrech u hypoték činit i několik stovek či tisíc korun měsíčně navíc.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: Hypotéky za tři procenta? Mohou být už za rok

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více