Finanční poradna serveru BP:
Než si půjdete pro hypotéku nechte si udělat odhad


26. 06. 2023  00:50     Miroslav Zeman     komentáře (2)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Získat hypotéku je čím dál těžší. A náročnější jsou i podmínky pro její získání. ČTĚTE DÁLE!

Finanční poradna serveru BP: Než si půjdete pro hypotéku nechte si udělat odhad




Co je nejdůležitější pri sjednávání hypotéky? Zajímavé je, že to není ani výše úroku ani podíl, na jaký dosáhnete, ale to, zda vůbec hypotéku budete moci získat v dostatečné a potřebné výši. Podle nejrůznějších průzkumů si totiž lidé stále pletou hodnotu nemovitosti s její cenou. A to začíná být vážný problém.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, našetřil jsem na dům deset procent ceny, přesně tolik, jaký je minimální podíl, abych mohl získat hypotéku na 90 procent ceny nemovitosti. Vše jsem si vyřídil, a když si banka nechala udělat posudek ceny, tak mi odmítla 90 procent ceny nemovitosti poskytnout. Problém byl, že jejich odhadnutá cena byla o milion korun nižší, než ta, za kterou se dům prodával. Jak ale můžou lidi vědět, jaká bude vymyšlená cena bankou, když si sjednávají rezervační smlouvu a rozhodují se, jestli na to vůbec budou mít nebo ne? To nemá logiku. Mám nárok požadovat 90 procent z ceny, což je pro mně ta správná hodnota, nebo mám prostě smůlu?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, musíte vycházet z toho, že banka není povinna vám úvěr vůbec poskytnout. Až do podpisu smlouvy o poskytnutí úvěru banka plnit vůbec nemusí. Druhou věcí je fakt, že banka skutečně poskytuje úvěr ve vztahu k hodnotě nemovitosti, nikoliv vůči její ceně. Ono to má svou logiku, pokud by se věc řídila pouze podle ceny, tak by docházelo k podvodům, předražováním nemovitostí a banky by pokorně platily a platily, a to přeci není možné. Banka nemůže nést riziko za kupní cenu, ale za skutečnou hodnotu dané nemovitosti, na níž také zřizuje své zástavní právo. Při každém rozhodování o koupi tak doporučujeme posuzovat, zda cena není zjevně nadhodnocena, případně si necháme udělat od banky odhad hodnoty nemovitosti ještě před tím, než se zavážeme nemovitost odkoupit. Právě to, zda a na jaký podíl dostaneme hypotéku, je tím nejdůležitějším kritériem pro rozhodování o pořízení hypotéky.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ FINANČNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: Než si půjdete pro hypotéku nechte si udělat odhad

Re: Stavební sporeni
Dobrý den u stavebního spoření smlouva před 2roky teď mění podmínky.Jakcje možné že smlouvu uzavřeno...
Stavební sporeni
Dobrý den u stavebního spoření smlouva před 2roky teď mění podmínky.Jakcje možné že smlouvu uzavřeno...
Diskutovat (2)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více