Finanční poradna serveru BP:
Při hypotéce má být rezerva tří splátek


18. 11. 2019  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Máte hypotéku? Měli by jste mít rezervu minimálně tří měsíčních splátek hypotéky. Ideálně pak šest měsíčních splátek. Proč?

Finanční poradna serveru BP: Při hypotéce má být rezerva tří splátek




Finanční rezerva je základním nástrojem zdravého a bezproblémového hospodaření, zvlášť v případě zadlužení hypotečním úvěrem, který je velmi dlouhodobý. Platí, že na účtě bychom si měli nechávat rezervu alespoň tří měsíčních splátek, ideálně pak šesti měsíčních splátek. V případě dlouhodobé nemoci, nebo náhlé ztráty zaměstnání či jiného příjmu pak můžeme plnit bance ještě po čtvrt či půl roku, a nepřijít tak o střechu nad hlavou.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chceme si pořídit hypotéku s přítelkyní. Na vše jsem se snažil informovat, ale všude píší něco jiného. Určitě nechceme fungovat od výplaty k výplatě a riskovat, že když přijde jeden z nás o práci, nebo se rozejdeme, nebudeme mít na splátky. Uvažujeme tedy, jak velkou si vzít hypotéku a jestli všechny naspořené peníze investovat do úhrady kupní ceny, nebo si část z té částky ponechat na účtu jako rezervu a vzít si o to větší hypotéku. Každý nám říká něco jiného. Jeden že nejlepší je zaplatit co nejvíce ze svého a co nejnižší hypotéku, jiný, že máme mít rezervu. Co by jste nám poradil?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě doporučujeme spíše druhou možnost a raději si ponechat na účtu nebo třeba i na spořícím účtu rezervu. Bez rezervy totiž velmi riskujete a jakýkoliv výpadek příjmů Vám může způsobit velké problémy. Doporučujeme ponechat si rezervu minimálně tří měsíčních splátek. Ale pokud je to možné, ponechte si ideálně rezervu ve výši šesti měsíčních splátek. Půl roku je taková optimální doba pro nápravu nepříjemné situace ztráty zaměstnání nebo dlouhodobější nemoci. Tuto rezervu si pak udržujte poctivě po celou dobu splácení hypotéky a na nic jiného ji nepoužívejte. O něco vyšší hypotéka Vám pak nijak neuškodí a o pár desítek korun vyšší splátky Vám vynahradí jistota toho, že budete mít rezervu na půl roku splácení.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ FINANČNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: Při hypotéce má být rezerva tří splátek

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více