Finanční poradna serveru BP:
Úroky nabízené bankami se blíží již ke 3 procentům


09. 07. 2018  08:27     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL -  FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Reálné nabídky bank na výši úroků jsou vyšší než průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Do konečné výše úroků u jednotlivých nabídek se promítá řada aspektů.

Finanční poradna serveru BP: Úroky nabízené bankami se blíží již ke 3 procentům




Reálné úrokové sazby, které vám nabídnou banky při sjednávání hypotečního úvěru jsou někdy výrazně vyšší, než prezentované průměrné úrokové sazby u nových hypoték. Čím to je? A proč zrovna vy musíte platit úrok třeba i o více než půl procenta vyšší než je průměrná úroková sazby u hypotéky?

Dotaz čtenářky:

Dobrý den, vyřizujeme si hypoteční úvěr. Chtěli jsme ho mít hotový ještě dříve, než dojde k avizovanému zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů. A výsledek? Úvěr nám schválila banka bez problémů. Co mně však zarazilo, byla nabízená úroková sazba, která se blíží třem procentům. Přitom si nebereme úvěr ani na 60 procent hodnoty nemovitosti. Přijde mi to jako léčka na nové klienty, kdy se mluví o nějakých průměrných úrokových sazbách, ale ve skutečnosti vám napaří mnohem vyšší úroky a tedy i splátky a vy s tím nemůžete pořádně vůbec nic dělat. Je tento přístup běžný, nebo se to stalo pouze nám, kdy nás banka tímhle způsobem "vyšplouchla"?

Odpověď odborníka:

Přeji příjemný den, rozdíly mezi tzv. průměrnými úrokovými sazbami u nových hypoték a úrokovými sazbami reálnými jsou zcela běžné a vyplývá to i z mnoha našich průzkumů. Banky totiž při sjednávání hypotečního úvěru sledují mnoho různých parametrů, rizika žadatele, podíl úvěru k výši příjmu klienta, podíl úvěru na hodnotě nemovitosti, využívání dalších služeb banky klientem apod. a dle těchto parametrů pak navrhují úrokovou sazbu ke konkrétnímu produktu. Nicméně návrh banky nemusí být definitivní. Vždy máte právo vyjednávat a navrhnout bance úrokovou sazbu nižší, případně, pokud máte ještě nějaký čas, zkusit nabídku banky jiné s tím, že každá banka by Vám měla udělat nabídku výhodnější, než konkurence. Proto, pokud není pro vás navrhovaný úrok přijatelný, tak o něm ještě jednejte, případně si jako argument nechte udělat i nabídku jinou bankou. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: Úroky nabízené bankami se blíží již ke 3 procentům

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více