Finanční poradna serveru BP:
Úroky u hypoték nutně růst nemusí


12. 08. 2019  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Obecně se stále očekává růst úrokových sazeb u hypoték. Předpokladem takového vývoje je neustálé zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB. Paradoxně však může dojít i k poklesu úroků.

Finanční poradna serveru BP: Úroky u hypoték nutně růst nemusí




Objevují se totiž signály, které by ukazovaly na fakt, že může v průběhu roku naopak dojít i ke stagnaci či dokonce poklesu úrokových sazeb u hypoték. Úroky na mezibankovním trhu se totiž poměrně výrazně snížily a dosáhly pouhých 1,7 procenta. Někteří zástupci bank tak připouštějí, že by to mohlo vést i k poklesu tržních úrokových sazeb u hypoték.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chtěl sem se optat. Uvažovali jsme s manželkou o hypotéce na byt k pronájmu, ale vzhledem ke zvyšujícím se úrokům to asi nevidíme ani na tento ani příští rok a budeme čekat až se růst úroků u nemovitostí zastaví. Existuje nějaká predikce nebo předpoklad, kdyby k takové situaci mohlo dojít a kdy by se mohl současný trend zdražování všeho obrátit? Nechceme si brát hypotéku v době kdy úroky u hypoték budou někde na vrcholu. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Hezký den, na Vaši otázku není samozřejmě snadné odpovědět. Obecně se očekává, že ekonomika v následujících letech spomalý a dojde všeobecně k ekonomickému poklesu ve světě. Za takové situace se bude poptávka po nemovitostech snižovat a může dojít i k poklesu cen. Naopak taková situace hraje proti růstu úrokových sazeb u hypoték, protože banky budou muset více bojovat o zákazníky. Zajímavé ukazatele se objevují už nyní, kdy aktuálně klesá úroková sazba na mezibankovním trhu, což by mohlo značit, že banky budou mít prostor udržet hypoteční sazby na současné výši, nebo může i navzdory růstu sazeb ČNB dojít k poklesu úroků u hypoték. V každém případě se může růst úroků v následujících měsících zastavit a nemusí růst jak se všeobecně předpokládá.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: Úroky u hypoték nutně růst nemusí

S/Z /VZ
Ekonomika (s)pomalý => zpomalý bylo zřejmě myšleno že?...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více